© Afagh Morrowatian

House of Strength

Roshanak Morrowatian / Rover
do 25 jan ’24 en vr 26 jan ’24
Een voorstelling over de kracht van verbondenheid, geïnspireerd door een eeuwenoude Perzische traditie.
do 25 jan ’24
en
vr 26 jan ’24

Na een reeks indrukwekkende solo’s brengt Roshanak Morrowatian nu haar eerste groepswerk. House of Strength is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin de veelzijdigheid van de mens wordt gevierd. De choreografe transformeert een oeroud ritueel, dat oorspronkelijk uit Perzië komt, tot hedendaagse inclusieve dans die de kracht van het collectief viert.

Traditioneel wordt Varzesh-e bastani (‘oude/traditionele sport’) of Varzesh-e Pahlevani (‘heldensport’) in Iran uitgevoerd in een arena in de Zurkhaneh, wat letterlijk ‘Huis van kracht’ betekent. Het doel van het ritueel is om een beter mens te worden door een combinatie van krachttraining, spiritualiteit, poëzie en muziek. Alleen mannen beoefenen het in het openbaar. 

In House of Strength nemen vijf vrouwelijke, mannelijke en queer performers het over. Ze transformeren een gymnastische, eenzijdige traditie tot een opzwepende fysieke expressie van inclusieve hedendaagse dans. In harmonie moedigen de dansers elkaar aan in wie zij zijn en vieren tegelijkertijd de kracht van het collectief.

"..we often forget that tradition, too, is always being made and remade. Tradition is fluid, it is always being constituted. Tradition is about change." - Madan Sarup, 'Identity, culture and the postmodern world'

Workshop 23 januari (vol)

Dinsdag 23 januari geeft choreograaf Roshanak Morrowatian een workshop over haar werkwijze en de inspiratiebronnen die ze gebruikte voor House of Strength in Het Verbond. Klik hier voor meer informatie. 

Over Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) is choreografe, danseres en actrice. Na het behalen van haar BA in dans en een MA in danscompositie aan de Folkwang University of the Arts in Duitsland was ze onder andere te zien in het werk van Marina Abramović, Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Alexis Blake en Joost Vrouenraets.

De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Morrowatian en haar dansgezelschap Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in haar choreografieën de hoofdrol. Interdisciplinaire voorstellingen waarin thema´s als identiteit, grenzen en belonging centraal staan. Als artiest zoekt ze naar de fysieke wortels van herinneringen en herdefinieert ze tradities en rituelen. 

Voor de voorstelling Polished ontving ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs en maakte ze deel uit van de DansClick 22 tour. In 2020 ontving Morrowatian de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle, veelbelovende makers.

Vanaf 2023 is Morrowatian artist in residence bij ICK Dans Amsterdam/Artist Space en Parkstad Limburg Theaters en maakt ze deel uit van de ‘Nieuwe makers Regeling’ van het Fonds Podiumkunsten. In dit tweejarig traject wordt zij ondersteund door ICK, Korzo, VIA ZUID, Parkstad Limburg Theaters en DOX, onder andere voor de voorstelling Kites, die in 2023 te zien was bij Frascati. 

 

concept en choreografie Roshanak Morrowatian (i.s.m. de performers) performers Sjaan Flikweert, Djahan Manuela Mazhari Perez, Reza Mirabi, Deion Simon, Vainergill Thurnim dramaturgie Nicole Geertruida muziek Rutger Zuydervelt set Davy van Gerven kostuum Antoine Peters lichtontwerp Loes Schakenbos fotograaf en art director Afagh Morrowatian artistiek coach Suzy Blok productie Stichting Rover coproductie ICK Dans Amsterdam/Artist Space, Korzo, VIA ZUID, Parkstad Limburg Theaters subsidiënten Provincie Limburg, Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie acquisitie CASC met dank aan DOX