© Liz Whitter

Afrovibes: Exhibition Oceanic Marigold

Marigold Beadwork co-operative & Joni Brenner (ZA)
wo 4 okt ’23 - zo 8 okt ’23
wo 4 okt ’23
-
zo 8 okt ’23

Kunnen kralenkettingen worden gemaakt die de oceaan voorstellen? Kan de stevigheid van kralen de vloeibaarheid en vluchtige glans van zeewater oproepen? Deze vragen waren de bron voor het kunstproject Oceanic Marigold Beads van het Marigold Beadwork Co-operative uit Zimbabwe en beeldend kunstenaar Joni Brenner uit Zuid-Afrika. 

De diepten van de oceaan, zijn veranderende vorm, zijn onvermoede verbinding van culturen die voorheen door koloniale grenzen en opdeling uit elkaar werden gehouden, komen op een krachtige manier tot uitdrukking in de kunstwerken van de Oceanic Marigold Beads. Dit kunstproject kwam tot stand in samenwerking met het Oceanic Humanities for the Global South (OHGS) onderzoeksproject van de University of the Witwatersrand in Johannesburg.

De wateren van de Atlantische en Indische Oceaan kenden enorme volksverhuizingen, slavernij en de exploitatie van mensen en goederen. In veel Afrikaanse tradities zijn de oceanen en het water van de zee echter ook materiaal voor genezing, voor vloeibaarheid, voor reinigingsrituelen en wedergeboorte.

De Oceanic Marigold Beads brengen het uitgestrekte kleurenpalet van de oceaan tot leven, het blauw en groen, rood, paars en zwart van de diepste oceaan, maar ook de tinten van zand, de branding, zeewier en de open zee. In Afrika zijn kralen belangrijk door hun geschiedenis als betaalmiddel in tijden van kolonialisme en slavernij en door hun representatieve functies in Afrikaanse samenlevingen. 

De sensuele schitteringen van de Oceanic Marigold Beads brengen ons in contact met de geschiedenis van het Afrikaanse beadwork, met de oceaan, de geschiedenis van slavernij en geweld en het vermogen van water om te reinigen en te helen.