Josse Jnr.

LOD / Ahilan Ratnamohan (BE) & Josse de Pauw (BE)
za 21 okt ’23 21:00
Een voorstelling over de complexiteit van taal, migratie en voetbal.
za 21 okt ’23
21:00
  • za 21 okt ’23
    21:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 2

De teksten van Josse De Pauw uit de mond van Junior, een Nigeriaanse ex-voetballer die het theater ziet als kans om niet langer in een fabriek te werken. Een spectrum aan Nederlandse taalbeheersing, een spannende dynamiek tussen auteur en acteur.

In Josse Jnr. voert theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan samen met Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior onderzoek uit naar het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Junior is een economisch migrant uit Nigeria en beschouwt het theater als een laatste kans om iets beters te bereiken dan een job in de fabriek na een gefaalde voetbalcarrière. Ahilan is een migrant uit de veel meer geprivilegieerde Australische context, maar met Sri Lankese Tamil-roots. Josse heeft al een leven lang over de hele wereld getourd als theatermaker en is een ster in eigen land. 

In Josse Jnr. gaan ze samen op zoek naar wat de teksten van De Pauw, stilistisch zo Europees en abstract, kunnen betekenen op een ander lichaam. Hoe kunnen deze teksten en esthetiek - die ondertussen de Vlaamse canon grotendeels hebben gedefinieerd - een andere poëzie bereiken? Is Vlaams-zijn overdraagbaar? Wie kan een ster worden en onder welke voorwaarden? 

In de pers

"In die magische aanblik van een voor een westers publiek zo ongerijmde clash tussen (zwart) lichaam, tekst en klank zit eigenlijk alles vervat. Het besef dat alles alles kan zijn, en allemaal tegelijk: zwart, icoon, wit, taalkunstenaar, nieuwkomer, voetballer, theatermaker. Het is een meesterlijke manier om het er niet over te hebben, en toch alles te vertellen." Theaterkrant

concept, regie & spel Ahilan Ratnamohan tekst & spel Josse De Pauw spel Etuwe Bright Junior dramaturgie Petar Sarjanovic kostuums Anne-Catherine Kunz techniek Timme Afschrift & Gilles Roosen productieleiding Liesbet Termont productie LOD muziektheater & ROBIN vzw coproductie Theater Kampnagel Hamburg, Explore the North / PAFFF Leeuwarden met dank aan Monty met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid tax shelter intermediair Flanders tax shelter