Josse Jnr.

LOD / Ahilan Ratnamohan (BE) & Josse de Pauw (BE)
za 21 okt ’23 21:00
Een voorstelling over de complexiteit van taal, migratie en voetbal.
za 21 okt ’23
21:00
  • za 21 okt ’23
    21:00
    NL Première
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 2

De teksten van Josse De Pauw uit de mond van Junior, een Nigeriaanse ex-voetballer die het theater ziet als kans om niet langer in een fabriek te werken. Een spectrum aan Nederlandse taalbeheersing, een spannende dynamiek tussen auteur en acteur.

In Josse Jnr. voert theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan samen met Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior onderzoek uit naar het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Junior is een economisch migrant uit Nigeria en beschouwt het theater als een laatste kans om iets beters te bereiken dan een job in de fabriek na een gefaalde voetbalcarrière. Ahilan is een migrant uit de veel meer geprivilegieerde Australische context, maar met Sri Lankese Tamil-roots. Josse heeft al een leven lang over de hele wereld getourd als theatermaker en is een ster in eigen land. 

In Josse Jnr. gaan ze samen op zoek naar wat de teksten van De Pauw, stilistisch zo Europees en abstract, kunnen betekenen op een ander lichaam. Hoe kunnen deze teksten en esthetiek - die ondertussen de Vlaamse canon grotendeels hebben gedefinieerd - een andere poëzie bereiken? Is Vlaams-zijn overdraagbaar? Wie kan een ster worden en onder welke voorwaarden? 

In de pers

"In die magische aanblik van een voor een westers publiek zo ongerijmde clash tussen (zwart) lichaam, tekst en klank zit eigenlijk alles vervat. Het besef dat alles alles kan zijn, en allemaal tegelijk: zwart, icoon, wit, taalkunstenaar, nieuwkomer, voetballer, theatermaker. Het is een meesterlijke manier om het er niet over te hebben, en toch alles te vertellen." Theaterkrant

"Look on the bright side’ is zo, quasi terloops, een door en door sociaal-politiek stuk. (...) Dit is een voorstelling die mensen moeten zien!" Pieter T’Jonck op Pzazz

Over de makers

Ahilan Ratnamohan is een performance kunstenaar die cross-disciplinair werk maakt met onconventionele vormen en performers. Hij laat zich inspireren door sport, film en taalkunde. Ahil probeerde begin jaren twintig carrière te maken als profvoetballer in Nederland, Duitsland en Zweden. Vanaf 2017 concentreert hij zich op hedendaagse performances, waarbij hij samenwerkt met verschillende gezelschappen in Sydney, het meest intens met Urban Theatre Projects, Branch Nebula en Martin del Amo.

Sinds 2012 is hij gevestigd in Antwerpen, waar hij zijn eigen projecten leidt. Zijn praktijk overspant vele verschillende thema’s en esthetiek. In de laatste 10 jaar heeft zijn werk zich ontwikkeld tot drie trajecten; het choreografisch onderzoek van het voetbal; het leren van talen als performance en zijn samenwerking met het Star Boy Collective. Deze performance groep is organisch gegroeid is uit zijn eerste productie Michael Essien I want to play as you... Ahil is ook artist in residence bij Monty Kultuurfaktorij in Antwerpen.

Josse de Pauw

Acteur, auteur en regisseur Josse de Pauw (1952) maakt deel uit van de artistieke kern van LOD muziektheater. Hij begon zijn loopbaan in 1976 met Radeis International, een succesvolle theatergroep die tot 1984 voorstellingen speelde in heel Europa en overzee, van Vancouver tot Los Angeles, van Caracas tot Hong Kong. Sinds 2004 ontwikkelt hij zijn theaterwerk bij LOD muziektheater.

Naast teksten voor het theater, schrijft hij ook verhalen, observaties, notities, en reisverslagen. De teksten zijn verzameld in twee boeken: Werk en Nog (Uitgeverij Houtekiet). Hij bewerkte Heart of Darkness van Joseph Conrad en Under the Volcano van Malcolm Lowry tot theater voor Guy Cassiers en In Ongenade van J.M. Coetzee voor Luk Perceval.

In oktober 2021 ging de voorstelling The Butcher van LOD-artiest Gorges Ocloo, met Josse De Pauw op scène en muzikale uitvoering door Toon Callier & Bertel Schollaert in première. In maart 2022 ging Rhapsody, waarvoor hij de krachten bundelde met Frederik Neyrinck, in première.  

LOD muziektheater is een Gents productiehuis voor opera en muziektheater, een creatieve thuis voor artiesten. LOD zet op lange termijn samenwerkingen uit met een aantal van de meest eigenzinnige makers in het hedendaagse muziektheater. Componisten als Kris Defoort, Daan Janssens, Thomas Smetryns en Frederik Neyrinck en regisseurs als Josse De Pauw, Inne Goris en Steve Salembier zijn vaste waarden in het LOD-verhaal. Daarnaast staan onze deuren open voor zij die ons pad kruisen, altijd verrassend maar nooit toevallig. LOD streeft een brede artistieke visie na en staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit van haar producties.

concept, regie & spel Ahilan Ratnamohan tekst & spel Josse De Pauw spel Etuwe Bright Junior dramaturgie Petar Sarjanovic kostuums Anne-Catherine Kunz techniek Timme Afschrift & Gilles Roosen productieleiding Liesbet Termont productie LOD muziektheater & ROBIN vzw coproductie Theater Kampnagel Hamburg, Explore the North / PAFFF Leeuwarden met dank aan Monty met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid tax shelter intermediair Flanders tax shelter