Annaleen Louwes

Superposition

Vanja Rukavina / Toneelschuur Producties i.s.m. De Coproducers
di 21 nov ’23 - do 23 nov ’23
Een humoristische voorstelling als een absurde algebraïsche vergelijking: de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan.
di 21 nov ’23
-
do 23 nov ’23

Een internationaal topteam van Nederlandse en Japanse wiskundigen is dicht bij het ontdekken van een formule die cultuurverschillen verklaart. Hun clashes en misverstanden laten zien hoe nodig hun model is.

In de wiskunde is er één waarheid, en om die te onderbouwen worden er soms imaginaire getallen verzonnen of wordt er met nog niet bewezen theorieën gewerkt. Is er op het gebied van culturen ook zo’n constructie mogelijk? Of kunnen er, net als in de kwantummechanica, ook twee verschillende dingen tegelijk waar zijn?

Als je het objectief bekijkt, ontdek je dan dat we allemaal hetzelfde zijn? Of blijken de verschillen tussen mensen en culturen nog veel dieper liggen dan we denken? Superposition is een humoristische voorstelling als een absurde algebraïsche vergelijking: de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan, tussen kansrekening en geometrie, tussen man en vrouw en tussen nieuwkomerschap en ervaring worden tegen elkaar afgezet. Wat blijft er aan beide zijden van de vergelijking over? Wat kan er worden weggestreept? Een idealistische en academische voorstelling met karaoke, cocktailparty's en een hartstochtelijk wiskundig seminar.

Vanja Rukavina: “Op kwantumniveau, als een elementair deeltje zich in superpositie bevindt, bevindt het zich in twee (of zelfs meer) staten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld op verschillende plekken of in een stabiele en instabiele staat op hetzelfde moment. 

Zelf ben ik bicultureel opgevoed en put ik altijd uit twee verschillende bronnen: de wereld van voormalig Joegoslavië en die van het huidige Nederland. Ik voel me constant verbonden en eenzaam tegelijkertijd als ik me beweeg tussen die werelden. Ik voel me rijk aan verschillende perspectieven maar ook voel ik me nergens écht thuis. Daarnaast studeer ik al elf jaar Japans en heb ik vele reizen door het land gemaakt. Door als buitenstaander een derde cultuur te observeren en een poging te doen om die te proberen ervaren wordt me steeds duidelijker hoe waardevol het is om buiten je eigen bubbel te stappen. Ook al wijken verschillende werelden totaal van elkaar af, ze zijn allebei even waar.”

Over de maker

Vanja Rukavina rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en speelde vervolgens zes jaar lang bij Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2017 speelt hij bij Het Nationale Theater; in 2018 won hij de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn rol in The nation. In 2014 maakte hij met Daria Bukvic, Saman Amini en Majd Mardo de voorstelling Nobody home die geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Zijn eigen performance Bokko in samenwerking met Karel van Laere reisde acht jaar door Europa, China en Zuid-Korea. In 2019 werd zijn solovoorstelling Language over taal en identiteit genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

regie Vanja Rukavina met Rino Daidoji, Mizuki Kondo, Keja Klaasje Kwestro, Bram Suijker dank aan De Coproducers