© Annaleen Louwes

Superposition

Vanja Rukavina / Toneelschuur Producties i.s.m. De Coproducers
di 21 nov ’23 - do 23 nov ’23
Is cultuurverschil wiskundig te verklaren?
di 21 nov ’23
-
do 23 nov ’23

Als je het allemaal objectief bekijkt; als we het even cijfermatig benaderen; ontdekken we dan dat we allemaal hetzelfde zijn? Of zien we dan pas dat alle verschillen tussen mensen en culturen nog veel dieper liggen dan we denken?

Een internationaal topteam van Nederlandse en Japanse wiskundigen is dicht bij het ontdekken van een model dat cultuurverschillen verklaart. Hun clashes en misverstanden vormen het beste argument dat hun formules broodnodig zijn. Zowel in helder TL-licht als onder discolampen betreden deze vier onbevreesde wiskundigen het mijnenveld van cultureel misverstand.

Superposition is een idealistische voorstelling als een absurde wiskundige vergelijking: de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan, tussen kansrekening en geometrie, tussen man en vrouw en tussen nieuwkomerschap en ervaring worden tegen elkaar afgezet. Een show over tot elkaar willen doordringen en elkaar écht willen begrijpen, alleen dan via een gigantische omweg.

Vanja Rukavina: “Op kwantumniveau, als een elementair deeltje zich in ​‘superpositie’ bevindt, bevindt het zich in 2 (of meerdere) staten tegelijk. Zelf ben ik bi-cultureel opgevoed en put altijd uit twee verschillende bronnen. Ik voel me constant verbonden en eenzaam tegelijkertijd als ik me beweeg tussen die werelden. Daarnaast studeer ik al 12 jaar de Japanse taal en heb vele reizen door het land gemaakt. Door als buitenstaander een glimp van een derde cultuur op te vangen wordt me steeds duidelijker hoe waardevol het is om buiten je eigen bubbel te stappen. Ook al wijken verschillende werelden totaal van elkaar af, ze zijn allebei even waar.”

  • Di 21 november in We Are Public-programma
  • De voorstelling is Engels, Nederlands en Japans gesproken
  • Er is Nederlandse, Engelse en Japanse ondertiteling
  • Duur: 90 min.

Credits

regie Vanja Rukavina met Rino Daidoji, Mizuki Kondo, Keja Klaasje Kwestro, Bram Suijker dank aan De Coproducers

In de pers

"Het levert geestige confrontaties op over taal en omgangsvormen. Geef je een hand ter begroeting zoals de Nederlanders doen of buig je juist zoals de Japanners gewend zijn?" Het Parool

"Superposition’ is een ode aan en een satire op doorgedreven wetenschappelijk positivisme"★★★★ NRC

"Een wiskundige formule voor culturele misverstanden: ‘Superposition’ is een heerlijke identiteitsmindfuck" ★★★★ de Volkskrant

"Vanja Rukavina brengt prachtig de valkuilen van samenwerking in kaart." ★★★★ Trouw 

"Superposition is een humoristische voorstelling, vol geestige taalgrappen- en grollen – ‘all craziness on a stick’ –, maar laat vooral zien wat we eigenlijk al weten: de mogelijkheden tot miscommunicatie zijn legio." Theaterkrant

Over de maker

Vanja rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en speelde meteen na zijn afstuderen gedurende een periode van 6 jaar in verschillende voorstellingen bij Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2017 speelt Rukavina bij Het Nationale Theater waarin hij in 2018 voor zijn rol in de voorstelling The Nation de Arlecchino won voor beste mannelijke bijrol. In 2014 maakte hij samen met Daria Bukvic, Saman Amini en Majd Mardo de voorstelling Nobody Home die geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Zijn eigen performance BOKKO in samenwerking met Karel van Laere reisde gedurende 8 jaar door Europa, China en Zuid-Korea en in 2019 presenteerde hij zijn solovoorstelling LANGUAGE over taal en identiteit, die in datzelfde jaar werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.