© Marie Charbonnier

Afrovibes: The East African Bolero

Wesley Ruzibiza (DRC)
wo 4 okt ’23 en do 5 okt ’23
Afrikaanse spiritualiteit en de lichtheid van moderne dans.
wo 4 okt ’23
en
do 5 okt ’23

De East African Bolero van Ruzibiza combineert de kracht van Afrikaanse spiritualiteit met de abstractie van moderne dans.

Wie kent de opzwepende muziek van Ravel’s Bolero niet. De Rwandese choreograaf Ruzibiza liet de oorspronkelijke opzet van Bolero los en vormde het om tot een mythisch Afrikaans scheppingsverhaal over de wereld en de eerste mensen. Zijn East African Bolero begint met ijle klanken uit Ravel’s Bolero, de stem van een verteller over het scheppingsverhaal en elektronische muziek door Chandresh Kudwa. Zijn Bolero eindigt met Ravel’s oorspronkelijke partituur in een apotheose van dans, muziek, kleur en veelvormige beweging.

Acht dansers uit Rwanda, Oeganda en Tanzania smelten de polyfonie in traditionele dansen in Oost Afrika samen tot een eigentijdse moderne dans op het ritme van de Bolero. Begin en slot van deze East African Bolero is de cirkel van dansers in een groep die verwijst naar het element van saamhorigheid in Afrikaanse mythes. De East African Bolero van Ruzibiza combineert de kracht van Afrikaanse spiritualiteit met de abstractie van moderne dans. Eerder te zien o.m. Théâtre de la Faïencerie Creil 2022, Théâtre Paris-Villette Paris 2022

  • Duur: 45 min.
  • Bij het aanschaf twee of meer voorstellingen van Afrovibes, krijg je 5 euro korting per ticket. Deze kortingsoptie wordt toegevoegd aan de verschillende ticketopties en kan je zelf selecteren. 
  • wo 4 okt 22:30 - 00:00 Afterparty met DJ Lovesupreme

Credits

choreografie Wesley Ruzibiza extern advies Vincent Harisdo dansers Pirimo Hamza, Lucas Katangila, Samuel Kwizera, Samwel Silas Japhet, Tadhi Alawi, Frank Mugisha, Abdoulrahim Mujyambere, Yannick Kamanzi / Rwanda, 2021

In de pers

“Scheppingsverhaal verendigt de mens op het ritme van de bolero.” Theaterkrant