© Sanne Peper

Do Not Look Back With Regret

Davy Pieters / Theater Rotterdam
di 7 mei ’24 - za 11 mei ’24
Over afscheid, rouw en de zoektocht naar troost.
di 7 mei ’24
-
za 11 mei ’24

Het gelauwerde Do not look back with regret van theatermaker Davy Pieters is opnieuw in het theater te zien, nadat het in 2021 genomineerd werd voor de VSCDMimeprijs. 

De jury schreef toen: “De beeldtaal is uitgezuiverd en overrompelend: filmische taferelen, donkerslagen die de tijd doen verspringen, een doorgaande sneeuwval van zwarte as en de magische belichting van Varja Klosse. Het geluidslandschap van Jimi Zoet tintelt en dondert. Het is een intiem samenkomen én een schrijnend afscheid.”

In Do not look back with regret onderzoekt Pieters met haar kenmerkende signatuur de kwetsbaarheid van het lichaam en het leven op aarde. In deze beeldende en filmische voorstelling zien we twee vrouwen (gespeeld door Irene Schaltegger en Klára Alexová) in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Wat als je wordt geconfronteerd met verlies? Wat is de toevlucht als het einde in zicht is? Do not look back with regret biedt de kans stil te staan en te reflecteren op het verlies en de eindigheid van alles.

In de pers

“Davy Pieters levert in ‘Do not look back with regret’ sterke schets van rouw en troost" ★★★★★ NRC

“Zonder tekst, maar met behulp van ingenieuze lichteffecten en een indringende, elektronische soundtrack creëert Pieters een abstracte wereld.” ★★★ de Volkskran

“tedere, verfijnde performance” Het Parool

“Een woordloos werk dat zich in vijftig minuten tijd in je vastklauwt.” Theaterkrant

“Met minimale middelen wordt hier een groots, universeel verhaal verteld.” Juryrapport VSCD Mimeprijs nominatie 2021

Over Davy Pieters

Bij Theater Rotterdam maakte Davy eerder The Unpleasant Surprise en How to Build a Universe; de eerste werd in 2018 geselecteerd voor De Biënnale van Venetië, en How to Build a Universe werd in 2019 bekroond met de VSCD Mimeprijs. Mimejury: “een ontroerend, grappig en scherpzinnig portret van het menselijk tekort waarin Pieters toeval en technologie samen brengt in een gesamtkunstwerk waar kleur, licht, beeld en beweging versmelten met de cadans van de (algo)ritmische muzikale compositie” Het werk van Davy Pieters kenmerkt zicht door de sterke beeldende, fysieke en filmische stijl. Haar voorstellingen gaan over de mens in een snel veranderende wereld die beïnvloed wordt door technologische ontwikkelingen en media. 

Concept, regie en scenografie Davy Pieters Spel Klára Alexová, Irene Schaltegger muziek Jimi Zoet lichtontwerp Varja Klosse kostuums Karin van der Leeuw, Erik Bosman Advies Anoek Nuyens productie Andrea van Bussel sponsoring decor Stout Perspex marketing en communicatie Leonie Dijkstra, Marloes Reuderink