AMSTERDAMMERS: Nieuw-West

Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA)
di 13 jun ’23 18:00
Kaweh Modiri schreef een monoloog over Amsterdam Nieuw-West die wordt gespeeld door Zouhair Mtazi.
di 13 jun ’23
18:00
  • di 13 jun ’23
    18:00
    Theater van Deyssel
    Lodewijk van Deysselstraat 91, 1064 HM Amsterdam

Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Theater van Deyssel organiseren AMSTERDAMMERS: Nieuw-West. Filmregisseur en schrijver Kaweh Modiri verkende Nieuw-West en schreef daar een monoloog over. Op 13 juni kun je in Theater van Deyssel komen luisteren naar zijn verhaal, gespeeld door acteur Zouhair Mtazi. Tijdens het programma kun je genieten van een heerlijk buurtbuffet, klaargemaakt door een lokale cateraar.

AMSTERDAMMERS is hét evenement waarbij inwoners van de stad samenkomen om te luisteren naar een verhaal over hun buurt en hun bijzondere buren. AMSTERDAMMERS is een ode aan de bijzondere wijken van de stad, en hun inwoners. Het biedt herkenning, en laat mensen (nader) kennis maken met literatuur. 

Een (theater)schrijver neemt intrek in één van de vele buurten die Amsterdam rijk is. Hij, zij of die verkent de omgeving, leert de buurtbewoners kennen en interviewt Amsterdammers met een bijzonder verhaal. Aan de hand van deze ervaring wordt er een monoloog geschreven. Op de avond zelf komen buurtbewoners bij elkaar om te luisteren naar de monoloog en met elkaar en de schrijver in gesprek te gaan, onder het genot van een maaltijd door een lokale cateraar. Dit alles onder leiding van woordkunstenaar Manu van Kersbergen. 

Eerdere edities vonden plaats in de Diamantbuurt (de Pijp), met Samya Ghilane, en Bijlmermeer, met Gerson Main en Black Harmony). 

Reserveren

Dit programma is gratis te bezoeken. Reserveer door te mailen naar: theatervandeyssel@frascatitheater.nl 

Onderdeel van

Over de makers

Kaweh Modiri is filmmaker en schrijver. Hij studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn afstudeerfilm Mijn Inbreker en Ik is bekroond met de Rene Coelho Award, zijn film Bodkin Ras ontving de Fipresci Award. Inmiddels heeft hij diverse korte verhalen, romans, theatervoorstellingen en speelfilms op zijn naam staan. Zijn roman Meneer Sadek en de anderen verscheen in 2012 bij Thomas Rap. Zijn nieuwste boek Mitra kwam in 2020 uit. De gelijknamige film verscheen in 2021.

Zouhair Mtazi is een Marokkaans-Nederlandse acteur die zijn levenslicht vond in Rotterdam. Bekend van o.a. Mocro Maffia, Penoza en Nood. Zouhair is autodidact acteur. Naast het talentontwikkelingstraject van DOX heeft hij zich gespecialiseerd in de Chubbuck Method Acting Techniek. Hij speelde bij DOX met enkele grote producties mee, waaronder La Vie C’est Drole, die een Zilveren Krekel won. Zouhair maakte en bedacht ook een eigen solovoorstelling, Rewind (Khadija Massoudi), waarmee hij een eervolle vermelding kreeg op het Amsterdam Fringe Festival in 2018. Hij won twee keer ‘Best Actor’ bij het 48 hour Film Project Rotterdam voor zijn spel in Hitchcock-Hitchcock en De Kleine Astronaut. In 2023 won hij bovendien ‘Best Actor International’ voor zijn rol in De Kleine Astronaut op het Filmapalooza in Los Angeles. In september 2023 zal hij te zien zijn in de bioscoopfilm De Vuurlinie.

Manu van Kersbergen brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met muziek, spoken word en andere vormen van taalkundige voordrachten besteeg hij vele podia in Nederland en België. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal met ritmische en poëtische elementen. Als afgestudeerd antropoloog heeft Manu als maker en zelfstandig ondernemer meerdere concepten vorm gegeven. Zo presenteerde hij jarenlang het radioprogramma SPOKEN, was hij hoofdredacteur van het literaire magazine SPUNK en was hij als artistiek leider betrokken bij de oprichting van het door jonge makers gedragen multimediaplatform MASSA. Inmiddels geeft hij les op ArtEZ-Conservatorium en wordt hij met regelmaat benaderd voor het geven van masterclasses op het gebied van creatief schrijven en presenteren. In 2015 richtte Manu samen met compagnon Derek Otte, UITGEVERIJ RORSCHACH op, een platform voor controversiële woordkunstenaars.