UNDERWORLDS, a Gateway Experience

Boogaerdt/VanderSchoot / Schauspielhaus Bochum / Theater Rotterdam
di 24 okt ’23 - do 26 okt ’23
Versmelting van dagdromen, nachtmerries en game-werelden.
di 24 okt ’23
-
do 26 okt ’23

In UNDERWORLDS neemt kunstenaarsduo Boogaerdt/VanderSchoot je mee op een visionaire reis naar de diepe duisternis van de onderwereld. 

UNDERWORLDS toont de ‘coming of age’ van de homo-digitalis. BVDS transformeert de Griekse mythe over Psyche en Eros in de onderwereld tot een nieuwe, visuele vertelling over de ontwikkeling van de mens. Daal af in een duizelingwekkende wereld, waar oude mythes opnieuw bezield worden door technologische wezens.

In een ontdekkingsreis tussen live performance en installatiekunst, vermengen rituele waarzeggerijen en archaïsche orakels zich met Instagram filters, reality-shift tutorials en eenhoorns. UNDERWORLDS versmelt dagdromen, nachtmerries en game-werelden, en laat het menselijke lichaam met al haar virtuele alter ego’s, thuiskomen in een non-binair multiversum.

Reality-shift community

Voor haar hedendaagse queeste duikt BVDS in de reality-shift community: een community van meisjes over de hele wereld, wiens Tik Tok reels viraal gingen tijdens de recente pandemie. In hun tienerkamers probeerden ze buitenlichamelijke reizen te maken naar parallelle universa. Via Tik Tok en YouTube ondersteunen ze elkaar in hun pogingen. Geïnspireerd op de incubatie-praktijken van deze tieners creëert BVDS een nieuwe genderfluïde mythe en een hedendaagse queeste naar heelheid.

De voorstelling refereert zowel aan popcultuur als aan Griekse mythologie en baseert zich op verhaal van het Psyche en Eros, geschreven in de tweede eeuw na Christus. Hoewel geschreven in patriarchale tijden, bevat het nog veel verwijzingen naar een lang vergeten tijd, toen God ook als vrouw, als dier, plant of boom vereerd werd. Het biedt ons daarom een ander pad in de evolutie van het zelf, weg van een dualistisch, logos-georiënteerd perspectief naar een non-duale, non-binaire of meer holistische toekomst.

regie Bianca van der Schoot (NL), uitvoering Suzan Boogaerdt (NL), Ibelisse Guardia Ferragutti (BR), Charlotte Gillian en Klara Alexova (CZ). sculpturen/maskers/kostuums Lotte Goos (NL), scenografie Lena Newton (DE) videowerk Mikko Gaestel (DE) geluidscomposities Remco de Jong (NL) en Florentijn Boddendijk (NL) in coproductie met Schauspielhaus Bochum en Theater Rotterdam

Rooms for Transformation

UNDERWORLDS, a gateway experience is deel van de Rooms for Transformation-reeks waarin BVDS ruimtes creëert voor de toekomst en nieuwe werelden schetst. Om te kunnen herrijzen uit de in elkaar stortende structuren om ons heen, creëren ze nieuwe, gemeenschappelijke ruimtes om te dromen, te transformeren en te helen. Daarbij bevraagt BVDS het vastgeroeste idee van ‘wat de mens is’ om zo een paradigmaverschuiving in te zetten die nodig is voor een transformatie naar een leefbare toekomst.

In de pers

"Visueel is Underworlds, a gateway experience een spektakelstuk, de vormgeving is prachtig (...) er valt zo veel te zien en te begrijpen dat je aan één voorstellingsbezoek eigenlijk niet genoeg hebt." ●●●●● NRC

"Voor hun nieuwe performance Underworlds lieten Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot zich inspireren door de mythe van Psyche en Eros, en door het fenomeen ‘reality shifting’(...). Het levert een prikkelende collage van invloeden op." Theaterkrant