Sense

Catoo Lustig, Emre Varlik, Wybe de Haan / ATD Regie
wo 14 jun ’23 - za 17 jun ’23
Hoe kunnen we in een alsmaar snellere en vollere wereld de constante stroom aan input verwerken?
wo 14 jun ’23
-
za 17 jun ’23

We hebben het nodig niet alsmaar te ‘vullen’ maar ook de ruimte te nemen om te leeg te laten. Hoe komen we daartoe wanneer we opgroeien met snelheid, online contact en afleiding?

In SENSE word je mee op reis genomen naar een innemende compositie van Emre Varlik, in een hypnotiserende scenografie door Wybe de Haan en een verfijnde regie van Catoo Lustig.  

Hoe gaan we om met ‘verwerkingsruimte’ en welke waarde geven we daaraan? Hoe kunnen we in een alsmaar snellere en vollere wereld gehoor geven aan de behoefte aan verwerkingsruimte (de tijd/ruimte die we nemen om alles wat binnengekomen is te laten dalen en op diens eigen tijd te laten landen)?

Levend in een online geglobaliseerde wereld, waar alles altijd mogelijk is, waarin ieder moment van verveling of twijfel ingevuld kan worden met input. En waar spiritualiteit diens definitie ontstegen is en ‘zweverig’ wordt gevonden. Het ‘buitengewone’ is geen wezenlijk deel van gezondheid meer. Onverklaarbare fysieke ervaringen worden liever vervangen door korte verklaarbare filmpjes. 

Die constante stroom aan input is een gegeven en hoeft geen probleem te zijn. Online media en globalisering maken het leven voor velen makkelijker, kleurrijker en groter. Maar de behoefte aan ‘verwerkingsruimte’ wordt er wel urgenter door. We hebben het nodig niet alsmaar te ‘vullen’ maar ook de ruimte te nemen om te leeg te laten. Hoe komen we daartoe wanneer we opgroeien met snelheid, online contact en afleiding?

  • Duur: 60 min

Triggerwarning:

  • Tijdens een deel van de voorstelling zal de ruimte geheel donker zijn. We willen vooral de mensen met Nyctofobie hiervoor waarschuwen.
  • In de voorstelling zullen stroboscopische effecten voorkomen in de vorm van flikkerend licht. 
  • De banken waarop u tijdens de voorstelling zit zullen op een zeker moment langzaam gekanteld worden. 
  • Dit zou u als erg intens kunnen ervaren. 
  • Er is echter geen gevaar. U wordt door 4 deskundig getrainde mensen gekanteld.
  • Bent u onzeker over het ervaren van de voorstelling SENSE: de productieleiders kunnen uw vragen beantwoorden.

regie, concept, kostuum Catoo Lustig compositie Emre Varlik performance Emre Varlik, Emil Dorph, Inez Reintjes, Simone van der Steen productie Gemma van Kruijsbergen, Ariadne Sergoulopoulou scenografie, lichtontwerp Wybe de Haan techniek Jonny Mehrez begeleiding regie Renée Copraij begeleiding scenografie Vinny Jones

Over de makers

Catoo Lustig studeert af als regisseuse aan de Academie voor Theater en Dans te Amsterdam en ziet zachtheid of compassie als haar wapen. Het is haar missie mensen te inspireren tot nadenken over de vraag: wat als iedereen ‘de norm’ is? Catoo gelooft dat wanneer we de veelzijdigheid van onszelf leren te zien, we tot meer respect en compassie kunnen komen. En daarom laat zij personages in al hun oneffenheden zien. 

Het zwaartepunt van haar werk is tekst, vaak bewerkt repertoire, ook vaak realistisch drama. Muziek voegt daar waar woorden ontoereikend zijn een gevoelslaag toe.  Less is more is haar kenmerk: weinig acteurs, waarachtig spel en minimalistische vormgeving. 

Emre Varlik is muziek-theater maker, muzikant en acteur. Daarnaast verzorgt hij regelmatig het sounddesign van theaterproducties. Emre studeerde af aan de Turkse volksmuziek afdeling van Codarts Rotterdam (2021). Emre speelt Baglama, wat ook wel bekendstaat onder de naam ‘Saz’. De Saz is een eeuwenoud instrument dat bespeeld werd door troubadours in Turkije. ‘Een troubadour is een muzikant, dichter, reiziger, acteur, verhalenverteller en bemiddelaar. Een troubadour is misschien wel een muziek-theatermaker.’  Emre is in zijn werk op zoek naar de hedendaagse vormen van een troubadour. 

Wybe de Haan, wonend in een klein pipowagentje, studeert dit jaar af als scenograaf aan de Academie voor Theater en Dans te Amsterdam. Hij is in het scenografievak gerold vanuit een, op zijn twaalfde opgericht, theatercollectief:  ‘Theatergroep Zurøck’. Waarmee veelal op locatie gewerkt werd. Ruimte, beeld en publieksopstelling speelden daar een grote rol. Wybe maakt ruimtes en ruimte bewegingen voor én vanuit het menselijk lichaam als ontvanger. Hij zoekt in de scenografie naar het gevoelsmatig ervaren van een voorstelling of een kunstwerk.