Maya Wilsens

Julidans: #THISISBEAUTY

MonkeyMind Company (BE) / Lisi Estaras
di 4 jul ’23 en wo 5 jul ’23
Het absurde van menselijke communicatie in 50 vragen.
di 4 jul ’23
en
wo 5 jul ’23

Wat hebben een orka en een mens met elkaar gemeen? De orka is samen met de mens het enige dier dat een menopauze doormaakt. Lisi Estaras behandelt deze en negenveertig andere vragen (eentje voor elk van haar vijftig levensjaren) in ‘stand-up dans’ waarin ze de absurditeit van onze communicatie op de korrel neemt. 

De Argentijnse danseres en choreograaf Lisi Estaras danst al meer dan twintig jaar bij het bekende Vlaamse dansgezelschap les ballets C de la B van Alain Platel. Ze ontwikkelde haar eigen methodiek genaamd ‘monkeymind’, waarin dans als een impulsieve stroom van gedachten wordt benaderd rond thema’s als verwarring, humor en dubbelzinnigheid. 

Dit is niet anders in #THISISBEAUTY, een soloperformance naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag. Met haar kenmerkende ontwapenende glimlach onderzoekt Estaras tot in het absurde hoe woorden zich verhouden tot betekenissen, ondertussen dollend met de danswereld, en niet het minst met zichzelf als vijftigjarige danseres die kampt met leeftijd, seksualiteit en gender.

Geïnspireerd door het filosofische werk van Ludwig Wittgenstein en door vijftigjarige vrouwen die zij speciaal interviewde, creëert Estaras voor #THISISBEAUTY een sterk staaltje van fysieke fictie. De solo is een filosofisch gedachte-experiment, een parodie op de danswereld en een kwetsbaar zelfportret inéén. Begeleid door een soundscape van orkageluiden en kerkgezangen geeft Estaras je het gevoel dat je naar een vis in een aquarium kijkt: ‘woest en ontembaar’, zoals een recensent treffend omschreef.

In de pers

‘In een kleine vijftig minuten toont ze op een humoristische manier wat woorden kunnen doen. Een brandend actuele voorstelling in tijden van maatschappelijke onzekerheid.’ Pazz

  • Engels gesproken
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Julidans

Concept, choreography and dance​ Lisi Estaras Dramaturgy Sara Vanderieck Soundscape Tom Daniels Light design Helmut Van den Meersschaut Costume design Marie Szersnovicz Costume atelier Odile Dubucq Philosophical advice Carla Carmona Artistic advice Kristien De Proost Production management & communication Hilde Debuck MonkeyMind Company Management Nicole Petit Production MonkeyMind Company Coproduction Festival Bits of Dance Brugge (B), MA Scène Nationale Pays de Montbéliard (F) Residencies  KAAP Brugge, MA Scène Nationale Pays de Montbéliard, Tanzhaus Zürich, BAMP Bruxelles With the support of CAMPO, les ballets C de la B and KC nona (studio) Thanks to Rose, Liora, Mirko and Ludwig

This project is created with a project grant from the Flemish Government – Culture