© Bart Grietens

Julidans: Controle

155 / Maas Theater en Dans
zo 9 jul ’23 19:00
Kamikaze-energie en hiphop-slapstick rond het dertigersdilemma.
zo 9 jul ’23
19:00
  • zo 9 jul ’23
    19:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

"Als wij er zelf heel hard om moeten lachen, is het goed." Het motto van het no-nonsense hiphopcollectief 155 leidt in Controle tot een anarchistisch potje zelfspot, kleedkamerhumor en lulligheid-onder-een-vergrootglas. Maar ook tot halsbrekende skills in een gevoelige voorstelling over het verlies van grip op je leven.

De mannen van 155 (eenvijfvijf), een breakdancecollectief ontstaan uit een groep vrienden die samen opgroeiden in Utrecht, zijn inmiddels rond de dertig en staan voor de keuze: meegaan in de stroom van het burgerlijke leven of vrije jongens blijven? Want tja, daar staan ze dan met hun verrotte knieën, lege zakken, vage vrienden, dwingende algoritmes. Moeten ze de controle proberen terug te pakken of laten ze het allemaal van zich af glijden?

In de vorige productie Motors (2018) hadden de 155’ers nog een motor tot hun beschikking om van het leven vandaan te crossen. In Controle moeten ze zich staande zien te houden op lopende banden, die hen de voortdenderende tijd in sleuren. Heel hard rennen en toch niet vooruitkomen, als metafoor voor hun generatie. Maar de thematiek is bij dit collectief nooit te zwaar: is humor immers niet de allerbeste remedie tegen de pijn van het bestaan? 

Met hilarische slapstick, jongensgeklooi en niet te vergeten fantastische hiphopskills heeft 155 een breed publiek opgebouwd. Met hun bijdragen aan films en geestige sketches voor onder andere Klokhuis sleepten ze diverse prijzen in de wacht. 

  • Duur: 70 minuten
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Julidans

In de pers

"CONTROLE is hilarisch ironisch, maar ook van een ontroerende schoonheid." ★★★★ de Volkskrant

"Ille skills en een weird gevoel voor humor." Theaterkrant

"CONTROLE is een uitstalkast van theatrale inventiviteit en superieure slapstick." Het Parool

gemaakt door Erik Bos, Thomas Bos, Deion Holwijn, Thomas van Kalmthout, Rein Luuring, Levi Rapaport assistent choreografie Éryn Nieuwint Thomas Bos, Rein Luuring, Thomas van Kalmthout additioneel Sound Design Sam van Eenbergen toneelbeeld Ruben Wijnstok kostuums Esmee Thomassen eindregie Moniek Merkx productie Djoeke Westdijk Tourbegeleider Ibtisam Boucheloukh lichtontwerp Yuri Schreuders techniek Peter Raaijmakers, Dennis Stolzenberg en Klim Nelissen coproductie 155 & Maas theater en dans