Sepia © Zahar Ron

Julidans: Sepia & Nomads

Stav Struz Boutrous (IS)
vr 7 jul ’23 en za 8 jul ’23
Folklore uit de Kaukasus vertaald naar een persoonlijke, actuele bewegingstaal.
vr 7 jul ’23
en
za 8 jul ’23

De Israëlische Stav Struz Boutrous slaat een brug tussen hedendaagse dans en folklore. Dat móét gebeuren, meent ze, want folkloristische danstradities verdwijnen, en daarmee gaat ook de kennis en bewegingsrijkdom van oude culturen verloren. De choreograaf brengt deze in herinnering door ze te vatten in een persoonlijke en hedendaagse danstaal.

Sepia

Stav Struz Boutrous put voor haar werk uit haar rijke folkloristische Kaukasische achtergrond. In de solo Sepia stelt ze Khorumi-dans centraal, een Georgische krijgsdans die de verschillende fases van strijd laat zien: onderzoeken, uitdagen, vechten en overwinnen. De dans verbeeldt het leven van een Georgische krijger in de voorbije eeuwen, de moed en strijdlust van soldaten in een reeks van conflicten over het behoud van de eigen identiteit. 

Traditioneel wordt de Khorumi-dans louter door mannen uitgevoerd, maar Struz Boutrous maakt er een vrouwelijke krijgsdans van. Genderspecifieke bewegingskwaliteiten, die in folkloredansen strikt gescheiden zijn, worden met elkaar verbonden, wat leidt tot een intieme en actuele visie op strijd en oorlog voeren. 

Nomads

In het duet Nomads vertelt de choreograaf een verhaal in dans over het nomadebestaan in de Kaukasus. We zien twee vrouwen die het lot delen van een leven van zwerven in een verlaten ruimte achtergelaten door hun geliefden. Het niet weten, de vraag naar leven en dood en de hoop op terugkeer, omvat hun dagelijkse ervaring en laat hun geest niet los.

  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Julidans
  • Nagesprek op vrijdag 7 juli

Over de maker

Stav Struz Boutrous (1990) danste bij de Batsheva Dance Company van Ohad Naharin. Naast het creëren van eigen choreografieën geeft ze bewegingslessen aan kinderen met autisme in het Arabisch-Joodse Centrum in Jaffa-Tel Aviv.

Nomads

choreografie, stage design Stav Struz Boutrous dansers Meshi Olinky, Stav Struz Boutrous artistieke begeleiding Adi Boutrous lichtontwerp Ofer Laufer soundtrack Adi Boutrous, Stav Struz Boutrous kostuums Marina Golodriga, Stav Struz Boutrous

Sepia

choreografie, performance en stage design Stav Struz Boutrous artistiek advies Adi Boutrous lichtontwerp Amir Castro kostuums Marina Golodriga, Stav Struz Boutrous soundtrack Adi Boutrous, Stav Struz Boutrous