© Afagh Morrowatian

Kites

Rover / Roshanak Morrowatian
di 30 mei ’23 en wo 31 mei ’23
Een aangrijpende danssolo over de ervaringen van een kind op de vlucht.
di 30 mei ’23
en
wo 31 mei ’23

Gevlucht en hier aangekomen. Teruggaan is geen optie. Hoe is het om als kind op te groeien in een asielzoekerscentrum, in een ‘limbo’ tussen verleden en toekomst, geïsoleerd van de maatschappij? 

In de dansvoorstelling Kites deelt Roshanak Morrowatian door middel van herinneringen en flashbacks haar eigen ervaringen en die van kinderen met een soortgelijk verleden. Ze onderzoekt de fysieke sporen van haar reis naar Nederland en de lange procedure die volgde na haar aankomst. 

Kites neemt het publiek in dans, beeld, muziek en tekst mee in de ervaringen van een kind op de vlucht. Deze voorstelling maakt invoelbaar waarom kinderen een stem moeten hebben in het vluchtelingendebat. 

“What should be a debate about people – about human beings, about children and families – has been deliberately poisoned to become a debate about borders and security.”  – Behrouz Boochani (journalist)

Over Roshanak Morrowatian

De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Roshanak Morrowatian (IR, 1989) en haar in Maastricht gevestigde dansgezelschap Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in haar choreografieën de hoofdrol. Interdisciplinaire voorstellingen waarin thema´s als identiteit, grenzen en belonging centraal staan. Als artiest zoekt ze naar de fysieke wortels van herinneringen en herdefinieert ze tradities en rituelen. 

Roshanak Morrowatian behaalde haar bachelor en master in dans aan de Folkwang Universiteit in Essen (DL) en danste in stukken van onder anderen Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Marina Abramović, Alexis Blake en Joost Vrouenraets. Als choreografe brak ze door met de voorstelling Polished, waarvoor ze in 2020 samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs won en deel uitmaakte van de DansClick 22 tour. Voor het concept van Kites kreeg Morrowatian in 2020 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle, veelbelovende makers.

“De jury is onder de indruk van de oprechte emotie - de poëtische eerlijkheid - die Roshanak in haar werk legt. Als er iemand is die dit verhaal kan vertellen, is zij het.” - jurycommentaar Prijs van de Nederlandse Dansdagen

In de pers

"Ongemerkt denk je aan al die angstige gezichten van Afghaanse kinderen, daar en hier, die niet kunnen overzien wat hen overkomt en waar ze speelbal van worden. Zo haalt Kites de brandende actualiteit als een vlieger het theater binnen." – Theaterkrant

"With its powerful imagery and colour scheme, Kites brings across the overwhelming experience that fleeing one life and waiting for the right to begin a new one must be for refugee children.’Movement Exposed

concept, choreografie en dans Roshanak Morrowatian artistieke assistentie en productie Mami Izumi video Laisvie Andrea Ochoa Gaevska muziek Rutger Zuydervelt kostuum Julina Vanille Bezold lichtontwerp Jean-Lou Caglar dramaturgisch advies Nicole Beutler productie Rover coproductie Nederlandse Dansdagen, SALLY Dansgezelschap Maastricht, schrit_tmacher en VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg (financiële) ondersteuning Brand Cultuurfonds, Stichting Elisabeth Strouven, Prins Bernhard Cultuurfonds, Proeftuin Dans: Right Now!, Norma Corona Fonds, We Are Public en VSBfonds bijzondere dank aan Parkstad Limburg Theaters Heerlen, Mahnaz Heygharnejadi, Abbas en Afagh Morrowatian en Moos Pozzo