Endless February II

De Balie / Frascati Producties
di 25 apr ’23 20:30
Een performatieve tekstlezing van het Oekraïense toneelstuk Take the Rubbish Out, Sasha
di 25 apr ’23
20:30
  • di 25 apr ’23
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Tijdens de tweede editie van Endless February presenteert een groep Oekraïense en Nederlandse acteurs een tekstlezing van Take the Rubbish Out, Sasha. Na de lezing gaan de theatermakers in gesprek met het publiek.  

Met de reeks Endless February geven Alesia Andrushevska en Iana Gudzenko een menselijk gezicht aan de oorlog door hedendaagse Oekraïense toneelstukken te presenteren. Elke podiumlezing of performance wordt gevolgd door een discussie. Voor de eerste editie stonden nieuwe korte toneelstukken centraal, geschreven in Oekraïne tijdens het eerste jaar na de Russische inval op 24 februari 2022.

Voor deze tweede editie is juist een bestaande tekst uitgekozen van de gerenommeerde Oekraïense schrijver Natal’ya Vorozhbit. Een integrale uitvoering van Take the Rubbish Out, Sasha vindt later dit jaar plaats in De Balie.

Take the Rubbish Out, Sasha 

De in Kiev wonende toneelschrijver Natal'ya Vorozhbit schreef het magisch-realistische toneelstuk Take the Rubbish Out, Sasha in 2014, toen het Russische leger de Donbas-regio in Oost-Oekraïne annexeerde. Een jaar later bezette het Russische leger de Krim in Zuid-Oekraïne. 
 
Sasha, een kolonel in het Oekraïense leger die aan hartfalen is overleden, ziet zijn weduwe Katia en zijn stiefdochter Oksana zijn begrafenisfeest voorbereiden. Een jaar later zal het land worden overspoeld door gebeurtenissen die de doden kunnen doen herrijzen. Sasha is klaar om te worden opgewekt, maar zijn familie niet. Ze aarzelen om hem opnieuw te begraven.   

De makers en acteurs

Iana Gudzenko studeerde drama in Kiev (master) en is Alumnus van de European Theatre Convention 2019/22. Naast dat ze hoofdregisseur was van het Zaporozhye Theater –Laboratorium Vie van 2019-2021 en vele professionele theaterproducties opgevoerd heeft, werkt ze ook al meer dan 10 jaar als dramadocent met kinderen, studenten en volwassenen. In Nederland heeft ze samengewerkt met De Toneelmakerij, AJTS, De Krakeling en De Balie.  

Alesia Andrushevska is een Oekraïense theater- en filmactrice die Oekraïne verliet na de Russische invasie. Ze is lid van de National Union of Theatre Workers of Ukraine. Dit seizoen speelt ze in Women in Troy, as told by our mothers door Dood Paard/Tiago Rodrigues. 

Oksana Borbat was van 2016 tot 2019 een ensemble acteur in het Wild Theater in Oekraïne en speelde in meer dan 24 films. Toen de oorlog uitbrak, verhuisde ze naar Amsterdam waar ze vrienden en collega's opzoekt en verenigt binnen het theater. Zo regisseerde ze onlangs een kindervoorstelling die in 2022 in Amstelveen in première ging. 

Kopin Nazar

Mark Kraan is een veelzijdige acteur die na zijn afstuderen aan de acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht in 2006 veel uiteenlopende rollen speelde bij diverse gezelschappen. Zo debuteerde hij bij Het Nationale Toneel in regie van Erik Vos, werkte hij met Erik Whien bij Toneelgroep Oostpool en was hij vier jaar verbonden aan het Zuidelijk toneel onder leiding van Matthijs Rümke. Met Cinema van Toneelgroep Oostpool in regie van Jeroen De Man won hij in 2019 de Arlecchino en voor zijn rol als Ernest Louwes in de film De verdoordeling kreeg hij een Gouden Kalf nominatie. In 2022 was hij opnieuw voor een Arlecchino genomineerd voor zijn rol in Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht in regie van Pieter Kramer.

In de pers

''Op deze avond al worden allerlei perspectieven op de oorlog aangeboden die een stuk dichter op de huid komen dan menig nieuwsbericht in de media. Het is aangrijpend om te voelen dat de makers midden in de materie staan en dat ze hun alledaagse werkelijkheid op deze manier willen doorvertellen. Ze schetsen de mensen in de oorlogssituaties als complex, uiteenlopend en zoekend.'' Theaterkrant

  • Taal : Engels
  • Boventiteling: Oekraïens + Engels