A sense of an ending

Gerben Vaillant / Frascati Producties
do 6 apr ’23 - za 15 apr ’23
Een fysieke voorstelling over de fascinatie voor heilige verschijningen.
do 6 apr ’23
-
za 15 apr ’23

Over de hele wereld klinkt een doordringende toon. Niemand weet waarom en waar vandaan, maar iedereen laat rustig alles vallen, ademt uit en kijkt omhoog. 

Een vrouw laat voor de supermarkt haar zware boodschappentassen los – de conservenblikken rollen over straat. Een man laat bij de benzinepomp de brandstof over zijn schoenen lopen en zakt daarna door zijn knieën op het natte beton. Een rokend tienermeisje start op een schimmig schoolplein een heidens ritueel, waarop de bliksem inslaat. Er volgt een processie van alles en iedereen, weg van hier. Op naar een nieuwe wereld, al weet niemand nog hoe die er uitziet.  

A sense of an ending is een beeldende en fysieke voorstelling die vertrekt vanuit een fascinatie voor heilige verschijningen, voor profetieën en voor de momenten waarin we niet in staat zijn het grotere of het vreemde te plaatsen. Samen met vijf performers en sound-designer Timon Persoon, schetst Gerben Vaillant een wereld die vredig en ‘als een zucht’ ten einde loopt. De performers lijken een oproep te volgen, een mysterieus bevel dat hen richting geeft, het onbekende in. Wat ontstaat is een schijnbaar eindeloze parade. Ze dansen, hangen rond, twijfelen wat of blijven lopen. Is dit een kans op verlossing of volgt er een nieuw begin? 

In de pers

"Ik wil dat het publiek niks meer hoeft, gewoon kijkt en dingen voelt" Gerben Vaillant in NRC over A sense of an ending

"Het einde van de wereld als gedeconstrueerde rampenfilm" Theaterkrant

Over Gerben Vaillant

Gerben Vaillant (1994) is een interdisciplinair performancemaker. Tijdens zijn studie aan de mime-opleiding (AHK) ontwikkelde hij een fascinatie voor het maken van voorstellingen waarin de afstand tussen mens en realiteit centraal staat: Daar waar het de mens niet lukt (onderdeel van) een geheel te zijn. Even gevoelig als radicaal werkt hij met verschillende vormen: Tekst, dans, beeld, filosofie, trash, het kan altijd nog alles worden, maar is vaak atmosferisch en soms verwarrend van aard. Uiteindelijk hoopt hij bij te dragen aan een weergave van de werkelijkheid op een manier dat ze beter bij ons past.

Gerben werkt regelmatig samen met componist en sound-designer Timon Persoon. Deze intensieve samenwerking zorgt ervoor dat muziek en beeld elkaar tot grotere hoogte brengen. Ze bouwen samen aan een haast cinematografisch universum, die in iedere voorstelling doorgroeit. Daarnaast verbinden zij ook hun afzonderlijke voorstellingen en muziekstukken met elkaar.

Hij presenteerde zijn vooronderzoek Things when they're gone bij Frascati Producties tijdens Beginnings in 2021 en werkte dit in 2022 uit tot de Frascati-productie The Other Everything.

concept Gerben Vaillant spel Annabel Koele, Hidde Aans-Verkade, Tim van Dongen, Anou Maarsingh, Gustav Marcus Lauesen muziek Timon Persoon scenografie & lichtontwerp Thomas Maas kostuumassistentie Kevin Pieterse met dank aan ICK Amsterdam, Festival Cement, AHK Mime-opleiding Amsterdam, Marijn de Langen