© Sofie Knijff

De Slaapwandelaars

't Barre Land
wo 5 apr ’23 - za 6 mei ’23
Naar de gelijknamige romancyclus van Hermann Broch waarin hij de mentaliteit van de samenleving beschrijft die tot WOI heeft geleid.
wo 5 apr ’23
-
za 6 mei ’23

De Slaapwandelaars is geïnsipreerd op de gelijknamige romancyclus van Hermann Broch uit 1931 waarin hij de mentaliteit van de samenleving probeert te omschrijven die tot de Eerste Wereldoorlog heeft geleid. Na het succes van Krankheit der Jugend (2022) is De Slaapwandelaars het tweede deel van het repertoire onderzoek van 't Barre Land naar de romancyclus van Broch.

Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Luca Bryssinck en Czeslaw de Wijs spelen voor het eerst in de nieuwe vierkoppige samenstelling van ’t Barre Land. Het vertrekpunt van de voorstelling is een essay uit de romancyclus van Boch, waarin hij zich verbaast dat we het totaalgebeuren om ons heen als krankzinnig ervaren, maar voor ons eigen leven met gemak een logisch verslag van de motieven kunnen geven. Zijn wij krankzinnig omdat we niet krankzinnig worden in deze krankzinnige wereld?

In het televisiespel Quad geeft Samuel Beckett een mathematische choreografie van alle mogelijkheden bij een ontmoeting tussen vier mensen: 4 solo’s, 6 dialogen, 4 trio’s en 1 vierspraak. Daarbij signaleert hij 1 probleem: hoe een botsing te voorkomen als 4 mensen tegelijkertijd het middelpunt van 2 diagonalen kruisen? en als een botsing onvermijdelijk is, hoe kunnen we daar dan zoveel mogelijk voordeel uit halen?

In De Slaapwandelaars komt een metselaar voor die uit een ingestorte loopgraaf is opgegraven met een kapotgeschoten onderlichaam. Stukje voor stukje moet de metselaar zijn lichaam en ziel (of zoals we nu zouden zeggen, zijn identiteit) weer van de grond af aan opbouwen uit scherven en brokstukken. 

Zoals deze strompelaar op krukken metselt ook ’t Barre Land uit verschillende bronnen en fragmenten een nieuw geheel op, en probeert de barsten in het lichaam weer te lijmen, of tenminste enige samenhang te ontwaren tussen een filosofisch traktaat over een harttransplantatie, de Shakespeariaanse transactie van een pond vlees, de astmatische fantasieën van een gevangen Markies en een gemaskeerde kosmopoliet die een barbier een gratis scheerbeurt ontfutselt!

  • Première vr 7 april 20:00

Credits

door/van/met Vincent van den Berg, Luca Bryssinck, Czeslaw de Wijs en Margijn Bosch publiciteit Esra J. Merkel zakelijk Ezra Bredius grafische vormgeving Herman van Bostelen fotografie Sofie Knijff

De Slaapwandelaars in de pers 

"Een voorstelling die ineens opduikt en even plots weer verdwijnt, als een welkome indringer." Theaterkrant

"De Slaapwandelaars van ’t Barre Land heeft iets troostrijks en iets speels." Het Parool

't Barre Land in de pers

"De teksbehandeling van het bijna honderd jaar oude stuk van Ferdinand Bruckner is in de uitvoering van 't Barre land zorgvuldig, de enscenering bijna achteloos." ★★★★ De Volkskrant over Krankheit der Jugend

"Krankheit der Jugend blijkt in de opvoering van ’t Barre Land – een kleine eeuw later – nog steeds de essentie te omvatten van een gekwelde generatie jongeren." Theaterkrant over Krankheit der Jugend