© Hilde Harshagen

De beschieting op de Dam

Bambie / Theater Na de Dam Producties
do 4 mei ’23 - za 6 mei ’23
De duiven konden nog wegvliegen.
do 4 mei ’23
-
za 6 mei ’23

Op 7 mei 1945 viert een uitgelaten menigte op de Amsterdamse Dam de bevrijding. Om drie uur ’s middags vuren plotseling, vanaf het balkon van de sociëteit op de hoek van de Kalverstraat, Duitse SS’ers hun geweren af op de massa. Die is weerloos op het open plein. Mensen zoeken dekking achter lantarenpalen, kleine kiosken en achter draaiorgel Het Snotneusje dat het feest had opgeluisterd. Er vallen meer dan dertig doden en ongeveer honderd gewonden.

Over deze gebeurtenis maakt Mimetheatergroep Bambie een beeldende voorstelling, met als startpunt de historische foto’s en de vervormde tijdsbeleving van de geschokte feestvierders. En met een belangrijke rol voor het draaiorgel, dat de muziek bij de voorstelling speelt. Componist Eef van Breen schreef voor het orgel een muziekstuk dat de samenkomst verklankt van vrijheid en oorlog, feest en verschrikking.  

Première: do 4 mei 21:00

Over de makers

Al meer dan vijfentwintig jaar maakt Mimetheatergroep Bambie meeslepend beeldend theater waarin het lichaam de spiegel is van de menselijke ziel. Absurdistisch, even dromerig als woest en vol wonderlijke taferelen, (slapstick)gevechten en uitvergroot, herkenbaar gevoel. Sinds de oprichting, toen kernleden Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter nog op de Mime-opleiding zaten, is Bambie uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse theater. Met componist Eef van Breen werkte Bambie eerder samen bij de voorstelling Bambie is Back (2017).

spel Paul van der Laan, Nathalie Smoor, Feri de Geus, Jeannette van Steen, Daphne, Masé, Trijntje Keijser, Monica Hofman, Odin van Diepen regie Jochem Stavenuiter dramaturgie Marijn van der Jagt compositie Eef van Breen draaiorgelbouw Cas Hendrickx en Joris ten Have orgelboeken Thomas Sterk kostuumontwerp Atty Kingma licht / techniek Martijn van Nunen productie Ellen van Bunnik idee / concept Bambie met dank aan Stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 mei 1945, Thomas Sterk Arrangementen, Leon van Leeuwen in samenwerking met Theater na de Dam.