© Loes Geuens

Double bill: Out of the Blue | Into The Deep

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE) / CAMPO i.s.m. De Brakke Grond & Frascati
do 6 apr ’23 19:30
Een pleidooi voor de rol van kunst in het verbeelden van alternatieve scenario's voor onze omgang met de zee.
do 6 apr ’23
19:30
  • do 6 apr ’23
    19:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Op wo 5 en do 6 april tonen de naastgelegen theaters Frascati en De Brakke Grond de documentaire voorstelling Out of the Blue, waarin theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere (BE) inzoomen op de opkomende industrie van diepzeemijnbouw en het publieke debat hieromheen. Op do 6 april is de voorstelling onderdeel van een éénmalige double bill met contextprogramma Into The Deep.

Out of the Blue

In hun voorstelling Out of the Blue zoomen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere (BE) in op diepzeemijnbouw en het publieke debat eromheen, dat gedomineerd wordt door drie kampen: industrie, wetenschap en activisme. De vraag lijkt: wie vertelt het beste verhaal? En wie bepaalt daarmee de toekomst van het leven in de diepzee? De voorstelling is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. 

Lees meer over Out of the Blue

Into the Deep

Op donderdag 6 april wordt na de voorstelling ingezoomd op de rol van kunst in het verbeelden van een alternatieve omgang met de zee, het water en ons toekomstig samenleven. Waar de journalistiek en het politieke debat stopt, gaat kunst verder in het denken over de toekomst. Wat als Nederland vaker zou overstromen? Hoe zou een samenleving onder water eruit zien? Met verschillende losse bijdragen bieden kunstenaars(collectieven) De Onkruidenier, Collectief Walden, Stef Veldhuis en Melissa Mabesoone en geograaf prof. Dr. Maarten Kleinhans (UU) een pleidooi voor de rol van kunst om alternatieve scenario's te verbeelden.

Maturation Station 

Van 5 t/m 7 april is Maturation Station gratis te bezoeken bij De Brakke Grond (Nes 43). 

Lees meer en bezoek Maturation Station 

Over de sprekers

Stef Veldhuis (1992) is een kunstenaar uit Amsterdam. In zijn werk onderzoekt hij de meer-dan-menselijke perspectieven op de wereld. Zijn waarneming van verschillende organismen waarmee wij de aarde delen wordt middels klank en beeld op poëtische wijze vertaald naar onze menselijke perceptie.

Tijdens Into The Deep geeft Stef inzicht in zijn werk met mossels in de Waddenzee. HIj koppelt dit onderzoek aan zijn fascinatie voor zeemonsters als representatie van de ontembare aarde: een combinatie van archiefonderzoek en Science Fiction als spiegel voor ons handelen in het heden. Lees meer over Stef Veldhuis.

Melissa Mabesoone (1988) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar, actrice en theatermaker. In haar audiovisuele werk Maturation Station onderzoekt zij het kruispunt van belangen binnen de vis-en voedselindustrie. Haar werk onderzoekt hoe aquacultuur, voortplanting, zorg, consumentisme en dierenleed door de blue economy verweven zijn. Ze neemt ons mee langs deze verschillende belangen aan de hand van een fictieve garnalenkwekerij. Lees meer over Melissa Mabesoon

Kunstenaarscollectief De Onkruidenier onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Als ecosysteem-futurologen speculeren ze over aquatische cultuur, op zoek naar nieuwe interpretaties over de relatie tussen mens en natuur, zowel boven als onder de zeespiegel.

De Onkruidenier neemt je mee in een interactieve presentatie. Aan de hand van verschillende perspectieven onderzoeken ze, samen het het publiek, manieren waarop de mens zich kan opstellen naar de zee. Samen onderzoeken we een aquatische toekomst. 

Collectief Walden is een groep kunstenaars en denkers die de urgentie voelt van de ecologische crisis. Ze hebben achtergronden in theater, filosofie, biologie, muziek en vormgeving. Collectief Walden maakt voorstellingen, installaties en tijdelijke ontmoetingsruimtes op het snijvlak van kunst, filosofie en wetenschap: altijd science; nooit fiction. Tijdens Out of the Blue I Into the Deep neemt Collectief Walden ons mee naar een toekomstig eiland, en dompelt ons onder in vergezichten voor de stad Amsterdam. Lees meer over Collectief Walden. 

Prof. dr. Maarten Kleinhans (Universiteit Utrecht) is hoogleraar fysische geologie, oftewel professor van water en zand. Hij onderzoekt de patronen van rivieren, estuaria en delta’s, waar de natuurlijke omgeving in een constante staat van verandering verkeert. Tijdens Out of the Blue I Into the Deep neemt hij ons langs deze bewegende landschappen mee het verleden én de toekomst in. Wat kunnen wij leren van deze wateren en het meebewegen met de getijden? 

  • Onderdeel van We Are Public-programma
  • Het contextprogramma Into the Deep is NL gesproken.
  • De voorstelling Out of the blue is Engels gesproken met NL ondertiteling.

van & met Silke Huysmans & Hannes Dereere dramaturgie Dries Douibi geluidsmix Lieven Dousselaere outside eye Pol Heyvaert techniek Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens & Babette Poncelet productie CAMPO coproductie Bunker (Ljubljana), De Brakke Grond (Amsterdam), Noorderzon - Festival of Performing Arts and Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Beursschouwburg & Kunstenfestivaldesarts (Brussel), PACT Zollverein (Essen), Théâtre de la Ville (Parijs) & Festival d’Automne à Paris (Parijs) residenties Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, 30CC, GC De Markten & GC Felix Sohie speciale dank aan John Childs, Henko De Stigter, Patricia Esquete, Iason-Zois Gazis, Jolien Goossens, Matthias Haeckel, An Lambrechts, Ted Nordhaus, Maureen Penjueli, Surabhi Ranganathan, Duygu Sevilgen, Joey Tau, Saskia Van Aalst, Kris Van Nijen, Vincent Van Quickenborne & Annemiek Vink met dank aan alle gesprekspartners & de mensen die hielpen bij de transcripties

Into the Deep:

programmamaker Fleur Koswee met bijdragen van Collectief Walden, prof. dr. Maarten Kleinhans, Melissa Mabesoone, De Onkruidenier, Stef Veldhuis