© Alwin Poiana

ROCCO/ROCCA

ICK: Emio Greco | Pieter C. Scholten
vr 24 mei ’24 - za 25 mei ’24
De extremen van bokser en danser. Fysiek en emotioneel kolkende lijven.
vr 24 mei ’24
-
za 25 mei ’24

In ROCCO/ROCCA neemt de toeschouwer plaats rondom de boksring, waarin dansers boksers worden. En boksers dansers. Ze dagen elkaar uit met rake stoten, snel voetenwerk en virtuoze tactieken. In close combat worden verhoudingen op scherp gezet en zoeken mannen en vrouwen elkaars extremen op.

De voorstelling is gebaseerd op de film van de Italiaanse regisseur Visconti: Rocco e i suoi fratelli, een film over broederliefde en de strijd voor een beter bestaan. De dansers vertegenwoordigen de broeder- of zusterliefde in al zijn facetten: het goede en het kwade, de duivel en de engel, het androgyne en het incestueuze. ROCCO/ROCCA is een dansvoorstelling over de fysiek en emotioneel kolkende lijven van bokser en danser.

ROCCO werd in 2012 bekroond tijdens de VSCD Nederlandse Dansdagen met de Zwaanprijs ‘Meest indrukwekkende Dansproductie’. Danser Christian Guerematchi werd genomineerd voor de ‘Meest indrukwekkende Dansprestatie’. In 2015 werd ROCCA door Ballet Nationale de Marseille gebracht met een vrouwelijke cast. Dit internationale succes is in 2022 opnieuw in Nederland te zien als ROCCO/ROCCA, een voorstelling waarin gender er niet meer toe doet. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, ook in hun intense fysieke en emotionele overgave aan zowel verlangen als strijd.

  • Duur 60 min.

In de pers

“Greco en Scholten vervlechten soms op knappe wijze de schoonheid, het 
ambacht, de fysieke intensiteit én het showelement van de vechtsport en de 
dans.” De Groene Amsterdammer.

“ROCCO is een hypnotiserende trip geworden met een spanning die stijgt tot 
er niks anders meer lijkt te bestaan dan twee fysiek en emotioneel kokende 
lijven.” de Volkskrant

“Een klassieke strijd tussen broers wordt hier als een zwetende bokswedstrijd 
geënsceneerd.” Der Standard

choreografie en regie Emio Greco Pieter C. Scholten dans ICK-Ensemble licht Paul Beumer en Pieter C. Scholten productie ICK Dans Amsterdam kostuums Clifford Portier