© Shudufhadzo Lubengo

Kganya

Lulu Mhlangeni (SA)
zo 9 okt ’22 20:30
‘I Know Why the Caged Bird Sings’, Lulu Mlangeni’s flight of freedom
zo 9 okt ’22
20:30
  • zo 9 okt ’22
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1
    Geweest

Een kleurrijke voorstelling over liefde en verraad, hoop en waarheid, gebaseerd op het coming-of-age verhaal van Maya Angelou I Know Why the Caged Bird Sings. Een coming-of-age verhaal maar gezien door de ogen van Lulu Mlangeni. 

Voor Kganya (Licht) vond choreograaf Lulu Mlangeni haar inspiratie in het coming-of-age verhaal van Maya Angelou I Know Why the Caged Bird Sings. ‘De gekooide vogel schreeuwt om vrijheid’ schreef Angelou. In Kganya roept Lulu Mlangeni luidkeels ‘Kganya’! Maar zij verwerpt de naïviteit van een traditioneel coming-of-age verhaal. De drie dansende vogels in de choreografie van Mlangeni worden geboren met een alwetende blik. Ze zijn gekleed in felle primaire kleuren en laten zich opstellen in strakke rijen. Tot ze in opstand komen, hun opstelling verlaten, hun kostuums uittrekken en naar het licht dansen en hun vrijheid zoeken. Kganya van Lulu Mlangeni  gaat over liefde en verraad, mededogen en vergeving, hoop en waarheid. Met kleur, kostuums en licht neemt Mlangeni ons mee naar een dans van vervoering en kijkgenot. 

Duur: 50 min

Onderdeel van

Over Lulu Mlangeni

De Zuid-Afrikaanse choreograaf en danser Lulu Mlangeni werkte in haar danscarrière samen met prominente Zuid-Afrikaanse choreografen, tekstschrijvers en regisseurs. Tot 2018 was zij als senior dancer verbonden aan Vuyani Dance Company in Johannesburg. Met choreograaf Gregory Maqoma danste zij in de producties Beautiful Us, Skeleton Dry, Four Seasons en Mayhem, waarmee zij op tournee ging in Europa en Noord Amerika. In 2004 danste zij met Dada Masilo in Back van choreograaf PJ Sabbagha. In 2014 in Full Moon van Gregory Maqoma en Luyanda Sidya en in Ketakang een musicalproject van Vuyani Dance en het Market Theatre Johannesburg.  Mlangeni werkte in haar danscarrière samen met choreograaf Moeketsi Koena en musici Hugh Masekela en Sibongile Khumalo. Lulu Mlangeni was in 2010 de winnaar van So You Think You Can Dance, Season 2 in Zuid-Afrika. In 2014 ontving zij de Zuid-Afrikaanse Naledi Award voor ‘Best Emerging Voice’.

In 2011 maakte Lulu Mlangeni de choreografie Question Mark in opdracht voor de Dance Umbrella Johannesburg. Haar choreografie Page 27 uit 2015 had zijn première op het Spring Loaded Festival in het Market Theatre en stond op het Afrovibes festival in 2015. Hierin werkte zij haar dansvocabulaire uit in een articulatie van moderne dans met ballet, rock and roll en traditionele Afrikaanse danselementen. In 2018 maakte zij de dansproductie Confined in een co-productie van Market Theatre Johannesburg en Vuyani Dance Company waarin zij zich richtte op het leven van Winnie Mandela. Mlangeni was in 2019 deel van het programma season 3 en season 5 bij het Centre for the Less Good Idea in Johannesburg van William Kentridge. In 2020 ontving zij in Zuid-Afrika de Standard Bank Young Artist Award voor dans. Tijdens de lockdown in 2021 maakte zij voor het online programma van het National Arts Festival in Zuid-Afrika de dansproductie Kganya.   

choreografie Lulu Mlangeni dans Mbali Nkosi, Khaya Ndlovo, Lulu Mlangeni, Momo Matsunyane tourmanagement Nonkululeko Thabede