© Sindiso Nyomi

R!ot by Design

Sindiso Nyoni (ZA)
wo 5 okt ’22 - zo 9 okt ’22
Expositie met grafisch werk van de Zuid-Afrikaanse / Zimbabwaanse vormgever Sindiso Nyoni.
wo 5 okt ’22
-
zo 9 okt ’22

‘A riot is the language of the unheard’ - Sindiso Nyoni 

R!ot by Design is een expositie met grafisch werk van de Zuid-Afrikaanse / Zimbabwaanse vormgever Sindiso Nyoni. ‘A riot is the language of the unheard’ is een uitspraak van Martin Luther King die Nyoni heeft geïnspireerd in zijn werk als activistisch kunstenaar en vormgever. 

Sindiso Nyoni werd in zijn artistieke ontwikkeling aangestoken door werk van kunstenaars die zich in Zimbabwe en Zuid-Afrika engageerden met de strijd tegen apartheid en koloniale onderdrukking. In zijn werk balanceert hij op het snijvlak van kunstenaar- en vormgeverschap, activisme, artisticiteit en commercieel werken. Zijn werk is zowel provocatief als commercieel met creaties die inspireren en schuren. In zijn werken toont hij de urgentie van een eigen Afrikaans perspectief op actuele vraagstukken en appelleert hij aan actuele bewegingen als Black Lives Matter, MeToo en de strijd tegen de klimaatcrisis.

Nyoni past in een traditie van vormgevers die een relatie hebben met actuele vraagstukken en activisme. Zijn werk  sluit aan bij de urgentie van het vertellen van verhalen en tonen van beelden vanuit verschillende culturele perspectieven  

Zijn werk toont een verlangen naar gelijkwaardigheid en trouw aan de oorspronkelijke idealen van de Afrikaanse strijd voor onafhankelijkheid. Het visualiseert zowel een woede over koloniale ontwrichting als over postkoloniaal machtsmisbruik en zelfverrijking. Ook bevat een aantal werken van Nyoni sporen van afrofuturisme. Opmerkelijk is de grote belangstelling van (internationale) merken om met Nyoni te werken. Het is een uitdrukking van de tendens om maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen en aan te sluiten bij sterk levende activistische sentimenten in de samenleving.

Nyoni’s werk was te zien in onder meer New York, London, Berlin, The Vitra Design Museum, Guggenheim Bilbao Museum, en Museum of Modern Art in Mexico City. Als vormgever ontwierp hij voor merken als Hennesy, Caltex, Penguin Random House en Stella Artois. In Zuid-Afrika ontwierp hij de nieuwe Zuid-Afrikaanse munt. 

Sindiso Nyoni in Frascati Café en galerij 

Tijdens Afrovibes is een expositie van Nyoni’s werk te zien in Frascati van 5 -  9 oktober. De officiële opening van de expositie is op 6 oktober met een gesprek met de kunstenaar over maatschappijkritische kunst, activisme en engagement en commercieel werken voor bedrijven.  

Meer informatie over Sindiso Nyoni is te zien op: www.studioriot.com  

In Frascati Café en galerij.
Gratis toegang.

Onderdeel van

Grafisch werk Sindiso Nyomi Curator Rafael Roncato Productie ZAM Magazine & Afrovibes