© Sofie Knijff

KROON

Het Zuidelijk Toneel
do 27 okt ’22 - za 29 okt ’22
Een militaire voorstelling waar eer, kwetsbaarheid en landsbelang strijden met het leven van alledag
do 27 okt ’22
-
za 29 okt ’22

Gillis Biesheuvel en schrijver Dana Linssen doken in de wereld van defensie. Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon interviewde zij hem en vele anderen om inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van defensie waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.

Kroon toont het publiek een avond op het kruispunt van verleden en toekomst. Terwijl een veteraan afscheid probeert te nemen van zijn dochter die op missie gaat haalt zijn verleden hem langzaam in.

Hij is op zoek, op zoek naar de ultieme plaat die hij wil draaien voor zijn dochter als ze gaat, op zoek naar de juiste woorden om de inzichten van zijn militaire loopbaan voor haar waardevol te laten zijn. Hij wordt zich, zoekend en pratend, langzaam bewust van het feit dat zijn realiteit niet meer gelijkloopt met de wereld om hem heen. Morgen vertrekt zijn dochter vol ambitie en energie, klaar om de toekomst vorm te geven.

Als je tekent word je misschien wel nooit meer de burger die je ooit was. Er is niet zoiets als gewoon terugkeren. Je ervaring en je geschiedenis kun je niet loslaten. Er is een overtuiging als je begint en dan blijkt er ook een front thuis, een publieke opinie en een ambtelijke kant van het apparaat die soms een vreemde lijkt voor de uitvoerende kant. Niemand is helemaal tevreden te stellen en voordat je antwoord hebt kunnen geven ben je alweer vertrokken om te doen wat je altijd al wilde doen en te veel overpeinzing maken je zwak in het gevecht.

Nagesprek met Dana Linssen en Gillis Biesheuvel op donderdag 27 oktober.

Op donderdag 27 oktober vindt er direct aansluitend op de voorstelling een nagesprek plaats met maker en acteur Gillis Biesheuvel en researcher en tekstschrijver Dana Linssen. Ze zullen hierin onder meer het onderzoekstraject in aanloop naar de voorstelling toelichten waarin ze naast Marco Kroon nog vele anderen interviewden om inzicht te krijgen in de complexe wereld van defensie. Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent filmische kunsten en beleid uit Nederland. Ze schrijft recensies, interviews en andere artikelen over film en aanverwante audiovisuele kunsten voor o.a. NRC Handelsblad.


Het gesprek start direct na afloop van de voorstelling in de zaal en zal maximaal een half uur duren.

  • Aansluitend is er een nagesprek van ca. 30 minuten op do 27 okt.

In de pers 


"Oorlog leidt altijd tot chaos en ellende, maar je kunt niet zeggen: doe dan maar geen leger." Brabants Dagblad 

 "Hij was de perfecte militair, maar eenmaal thuis lukt het allemaal net niet" Interview Gillis Biesheuvel de Volkskrant 

"Dana Linssen maakte toneelstuk over Defensie: 'Het is ontroerend.'' Interview NPO Radio 1 

Interview met Gillis Biesheuvel en Luca Bötzel bij Volgspot NPO Radio 5

Over Gillis Biesheuvel

Gillis Biesheuvel is een Nederlands acteur en theatermaker. Werkzaam in toneelproducties, films en televisieseries. Van 1998 tot 2018 maakte hij deel uit van toneelgezelschap Dood Paard waarmee hij ruim 60 voorstellingen maakte. In 1997 won hij een Gouden Kalf en in 2010 was hij genomineerd voor de Arlecchino. Sinds 2018 werkt hij regelmatig samen met Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht.

Over Sarah Moeremans

Sarah Moeremans trad in 2021 toe als vaste regisseur en co-artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel. Sarah’s werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Ze volgde de acteursopleiding bij studio Herman Teirlinck en de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkte sinds haar afstuderen met diverse theatergezelschappen, regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht.

Over Dana Linssen 

Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent filmische kunsten en beleid uit Nederland. Ze schrijft recensies, interviews en andere artikelen over film en aanverwante audiovisuele kunsten voor o.a. NRC Handelsblad.

Over Luca Bötzel 

Luca Bötzel is in 2022 afgestudeerd als acteur aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Als afstudeervoorstelling speelde hij met zijn klas Het Koude Kind, geregisseerd door Jessie L’Herminez. Ook was hij te zien in What Ever Happened To Mr. Pete? van Het Zuidelijk Toneel in regie van Sarah Moeremans.

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

idee & concept Gillis Biesheuvel  decor- en kostuumontwerp & regie  Sarah Moeremans tekst & research Dana Linssen spel Gillis Biesheuvel & Luca Bötzel  lichtontwerp Wout Panis kostuums Ilse Vermeulen artistiek advies Piet Menu decorbouw Mats Boswijk techniek Matthijs Geraerts en Arco Middendorp productie Ellen van Bunnik en Annemarij Wams