Jacqueline Damming

aan hen die na ons komen

Theatertroep / Theater Na de Dam
wo 4 mei ’22 - do 5 mei ’22
Een theatrale lezing in de geest van Loek Zonneveld.
wo 4 mei ’22
-
do 5 mei ’22

Een theatrale lezing door de Theatertroep van Brecht's beroemde tekst De Weerstaanbare Opkomst van Arturo Ui, in de bewerking van Loek Zonneveld. 

Bertold Brecht schreef dit stuk in 1941, als schrijver op de vlucht voor het naziregime. Dit gangsterdrama over de fictieve gangster Arturo Ui is een satirische allegorie over de opkomst van Adolf Hitler. Via de handel in uitgerekend de tamme groente bloemkool, weet Arturo Ui de macht te grijpen in de stad Chicago. Brecht bevolkt de Amerikaanse stad met kleurrijke figuren in wie we haarfijn belangrijke kopstukken uit Duitsland van de jaren ’30 herkennen. De Theatertroep wisselt deze zelden gelezen - laat staan opgevoerde - tekst af met ander passend materiaal. Met een ingetogen bonte avond tot gevolg, waar ruimte is voor lach, reflectie en herinnering.

Deze avond is een ode aan Loek Zonneveld (1948 - 2018). Jarenlang was hij theaterverslaggever voor de Groene Amsterdammer en zag daarvoor honderden voorstellingen per jaar. Naast zijn werk als journalist was hij diepgaand betrokken bij het theaterveld en voor ons een grote inspirator en onderdeel van onze theaterfamilie. Met het gelegenheidsgezelschap Barbaren & Co, waar wij onderdeel van uitmaakten, organiseerde hij elk jaar op de avond van de Dodenherdenking in zaaltjes als Theater Perdu en Frascati lezingen van vergeten stukken over de Tweede Wereldoorlog. Deze traditie willen we graag in zijn naam voortzetten. 

Duur: 90 minuten

Patrick Duijtshoff

van en met Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever