Meer dan bauxiet

Emma Lesuis / Theater Na de Dam
di 3 mei ’22 - wo 4 mei ’22
Een muzikale presentatie van een onderzoek naar Suriname tijdens WOII.
di 3 mei ’22
-
wo 4 mei ’22

“Suriname tijdens WOII, daar weten we met z’n allen veel te weinig van” aldus Emma Lesuis. Ze doet onderzoek naar die tijd in de oude kolonie. De aanleiding was een schat aan filmpjes uit de jaren 40 en 50 in Suriname van filmmaker en fotograaf Wim van der Ziel, die ze via de beste vriend van haar ouders heeft geërfd.

Suriname viel onder het Koninkrijk der Nederlanden en was dus ook van 1940 tot 1945 in oorlog. De Amerikanen haalden er bauxiet voor de wapenindustrie, dat is wel bekend. Maar er zijn zoveel meer verhalen. Bijvoorbeeld dat er veel Surinaamse soldaten en verzetshelden hebben meegestreden, dat er vermeende NSB-ers uit Nederlands-Indië in een interneringskamp op Jodensavanne werden gestopt, dat er vele Joodse vluchtelingen in Paramaribo belandden… Emma ging naar Suriname, sprak met mensen die die periode beleefd hebben en nog herinneringen hadden en bezocht de plekken van belang.

Het resultaat van haar onderzoek presenteert ze in een open toonmoment, met muziek van Rory Ronde, op 3 en 4 mei in Theater Frascati.

 

Duur: 60 min.

In de pers

"Theatermaker Emma Lesuis dook in de geschiedenis van Suriname ten tijde van de Tweede Wereldoorlog" de Volkskrant 

© Nienke Veneboer

idee, onderzoek, presentatie Emma Lesuis muziek Rory Ronde met op trompet Pristen Sas artistieke begeleiding Jaïr Stranders productie Inger Stam research Xaviera Arnhem met dank aan Dutchculture, 4 en 5 mei Amsterdam