My Heart Into My Mouth

My Heart Into My Mouth

Espen Hjort / Het Huis Utrecht

theater

Over

De jonge regisseur Espen Hjort – die eerder Casino Nonstop en Goat Song maakte bij Theater Utrecht – presenteert dit najaar zijn nieuwe stuk My Heart Into My Mouth. We ontmoeten twee mannen die samen iets traumatisch meegemaakt hebben. Wat ze voelen en wat ze nodig hebben kunnen ze nauwelijks in woorden vangen. My Heart Into My Mouth is een hortend, haperend, krijsend, neuriënd en hijgend duet over de momenten waarop het je niet lukt om je hart op je tong te krijgen. Wat kan je uitspreken zonder het te zeggen?
 
In een tijd waar identiteit en gender veelbesproken thema’s zijn, richt theatermaker en regisseur Espen Hjort zich met My Heart Into My Mouth op de vraag ‘wat betekent het om man te zijn?’ Hoe is mannelijkheid verbonden met kwetsbaarheid en kracht? Hoe vrij zijn mannen om een invulling te geven aan hun man-zijn?
 
De titel My Heart Into My Mouth komt van Shakespeares Koning Lear. Dit toneelstuk, waar mannelijkheid, het lichaam en het onvermogen om je uit te drukken centraal staat, is een inspiratiebron voor Espen Hjorts project. Hij is vooral gefascineerd door het personage Cordelia, de jongste dochter van Koning Lear. “Unlucky that I am, I cannot heave my heart into my mouth” zegt ze. Ook zij komt klem te zitten tussen de regels en eisen van communicatie. Net als zij wil Hjort in deze voorstelling de vluchtwegen uit de gevangenis van de taal proberen te vinden. Wat is de verbinding tussen stem en emotie? Tussen taal en lichaam? Wat kan je zeggen zonder het te zeggen?
Met deze voorstelling gaat Espen verder in zijn fascinatie voor het lichaam en wat het kan vertellen. Transformatie en de ontmoeting met het onbekende zijn terugkerende thema’s.
 
concept en regie Espen Hjort spel Yamill Jones en Felix Schellekens scenografie Sanne Lips
geluidsontwerp Marko Ivic dramaturgisch advies Marijn Lems