BIMS

Priscilla Vaudelle (LostProject) in coproductie met Frascati Producties
Thu 27 Jan ’22 - Sun 17 Apr ’22
Welkom in de B.I.M.S.
Thu 27 Jan ’22
-
Sun 17 Apr ’22

Met BIMS gaat Priscilla Vaudelle op zoek naar een nieuwe musicaltaal. BIMS is de eerste stap in een langere reeks muzikale voorstellingen, waarbij Vaudelle met componisten en songwriters onderzoek doet naar de kracht van songs in een maatschappelijk urgent verhaal.

De avondklok gaat in. Je staat op het balkon van je flat. Het balkon van Geldershoofd, Hakfort of Kikkenstein. Naast je staan je vrienden op hun eigen balkons, en net als jij kijken ze uit over jullie buurt. De Bims voor hen die er wonen. Zuidoost voor Amsterdammers. De Bijlmer voor iedereen daarbuiten. Door buitenstaanders gevreesd, door de gemeenschap geliefd. Boksend tegen vooroordelen en strijdend tegen de veranderende stad, vecht jij in die wijk voor jouw bestaan. De flat is als een familie. Uit de aarde van de Bijlmermeer zijn jullie allemaal gemaakt. Je praat over Mama Sranang, Suriname, het land dat nog wel van je ouders is, maar niet meer van jou. Je praat over Papa Nederland, het land waar je bent opgegroeid maar nog altijd wordt buitengesloten. Én jullie praten over het vreselijke nieuws... Wat zal dit betekenen? Zitten wij in de Bims of zit de Bims in ons…?

De muzikale voorstelling BIMS is een audiovisuele theatrale ervaring waarin film, theater en musical elkaar kruisen. Een coming of age verhaal over een groep Surinaams-Nederlandse jongeren wonend in Amsterdam Zuidoost, vechtend tegen gentrificatie en racisme.

.

Credits

concept en regie Priscilla Vaudelle spel Georgiefa Boomdijk (Giefa Sparkle), Ryan Pinas, Erwin Kiene en Lady Shaynah live muziek Chelsea Laverne en Sophie Anglionin compositie en muziek Alvin Lewis en Patrick Mijnals songwriter Glen Faria en cast scenografie Niek Kortekaas dramaturgie Kiki Rosingh en Yahmani Blackman regie-assistentie en productie Lavinia Aronson coproducent Frascati Producties social media LostProject Kira-Nerys Kemble styling Giefa Sparkle film regie Lennox Schmidt film co-regie Lavinia Aronson sponsored by Patta, SMIB, Sumibu, TNO The New Originals

   

BIMS in de pers

"Een overtuigende lofzang op de Bijlmer." Theaterkrant

"Theatermaker Priscilla Vaudelle droomde tijdens corona van een grootse musical over opgroeien in de Bijlmer. Het resultaat, Bims, is een lofzang op een lang verguisd stadsdeel." Interview met Priscilla Vaudelle in Het Parool van 6 juni 2021.

Priscilla Vaudelle in de pers

"Het daagt uit, want het heeft iets ongemakkelijks. En dat is juist wat dit stuk briljant maakt." Musicalnieuws over The World is Yours #TWIY

"Game over is beslist een kwalitatief hoogstaande voorstelling die verder durft te gaan dan tal van reguliere uitvoeringen over zo’n precair onderwerp als racisme en het buitensluiten van mensen met een niet-witte achtergrond." Theaterkrant over Game Over

Over Priscilla Vaudelle en LostProject

LostProject initieert projecten, programma’s en voorstellingen o.l.v. de Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle (1982). In haar werk geeft Vaudelle zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding, die veel weerklank vinden bij een divers publiek. BIMS maakt ze als een ode aan de buurt waar zij opgroeide en altijd weer thuiskomt.

Theatermaker Priscilla Vaudelle droomde tijdens corona van een grootse musical over opgroeien in de Bijlmer. Het resultaat, Bims, is een lofzang op een lang verguisd stadsdeel.

Het Parool