Under Construction Dag 1

Frascati Producties presenteert: Pensive Vivifier en Vladlena Sandu
Thu 16 May ’24 19:30
Met de Under Construction dagkaart kan je naar: KOSMOSE en The Rainbow Cinema.
Thu 16 May ’24
19:30
 • Thu 16 May ’24
  19:30
  Frascati
  Frascati 4

Tijdens deze editie van Under Construction kan je met een dagkaart genieten van een breed scala aan werken. Op donderdag 16 mei tonen zowel anti-disciplinair art ensemble Pensive Vivifier als film- en theaterregisseur Vladlena Sandu, hun werk. Aansluitend kan je deze dag het nagesprek bijwonen waar Vladlena Sandu in gesprek gaat met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. De eerste voorstelling start om 19:30 in Frascati 4.

KOSMOSE om 19:30

KOSMOSE betekent ‘kosmos in symbiose’. KOSMOSE is een anti-disciplinaire voorstelling waarin theater, performance, clubbing, zang en videokunst samenkomen. Aan de hand van een persoonlijk verhaal van Tes Wolters Bos en hun internetgedrag wordt het universum gespiegeld zoals de leden van Pensive Vivifier het ervaren en vele anderen van de generaties Y en Z. 

Met KOSMOSE zoeken we de verbinding op. We verbinden onze persoonlijke ervaringen met verslaving, pesten en liefde met de levensverhalen van anderen op het internet.

The Rainbow Cinema om 20:45

The Rainbow Cinema is een theaterproject van Vladlena Sandu, gebaseerd op haar eigen ervaringen als adolescent. We volgen de 17-jarige heldin Vlada na de Tsjetsjeense oorlog. De jonge vrouw ziet zich genoodzaakt het pad van de prostitutie in te slaan. Ze valt in handen van een criminele bende die haar verkoopt in Moskou. De heldin ontmoet verschillende mannen en ook andere meisjes zoals zij. De kracht van The Rainbow Cinema is dat Vlada nooit slachtoffer wordt, hoe heftig de anekdotes ook zijn. Ze blijft door alles heen scherp observeren en maakt op de meest cruciale momenten steeds de keuze voor het licht in plaats van het donker. Daardoor weet ze uiteindelijk te ontkomen. Sandu's getuigenissen worden getekend door haar oog voor detail, ontwapenende eerlijkheid en humor. Ze leren het publiek uiteindelijk dat je altijd kunt worden wie je wil zijn, zolang je daarin blijft geloven.

 • KOSMOSE: begint om 19:30 in F4
 • Gedeeltelijk Nederlands ondertiteld
 • Duur: 45 min.

 • The Rainbow Cinema: begint om 20:45 in F2
 • Duur: 60 min.
 • Deze voorstelling thematiseert trauma en seksueel geweld
 • Aansluitend een nagesprek om 21:45, duur: 30 min.

Over Pensive Vivifier

Pensive Vivifier is een anti-disciplinair ensemble dat zich richt op het samenvoegen van de digitale wereld op onze schermen met de fysieke wereld. Ze bewegen vloeiend tussen de disciplines: videokunst, performance, cabaret, muzikale compositie en clubbing.

Pensive Vivifier ziet zichzelf weerspiegeld in de versplinterde en verzadigde wereld op onze schermen. Een werk van Pensive Vivifier bestaat uit een veelvoud van fragmenten: teksten, video’s en afbeeldingen. De opwinding, angst, rauwheid en overdaad om ons heen kanaliseren ze in TikToks, video-installaties en performances. In hun recente videocollage ‘The Most Hardcore Anxiety Attack Of My Life’ verbinden ze een vlogger tijdens een angstaanval met reisleiders op een smeltend Groenland en onzekere rappers. 

Het ensemble heeft eerder samengewerkt met Mamali Shafahi, Toneelschuur Producties (Jessie L’Herminez), Intro In Situ en The Grey Space In The Middle, Greenhouse Projects en Freaky Dancing. Hun werk was recent te zien in onder meer Frascati 1, De Brakke Grond, Zen11111th, An Other World, Warm Bad en Ruigoord. In 2022 werd Pensive Vivifier geselecteerd voor het Rhizoom-project, een collectief project van Muziekgebouw aan ’t IJ, De Doelen en meer organisaties die zich bezighouden met hedendaagse muziek. 

Over Vladlena Sandu

Filmmaker en regisseur Vladlena Sandu werd in 1982 geboren in het thuisland van haar vader, de Krim. Nadat haar ouders scheidden, verhuisde Vladlena naar haar moeders geboortestad Grozny in de Tsjetsjeense Republiek. Als kind en tiener maakte ze zes jaar oorlog mee. In 1998 emigreerde ze naar het Russische vasteland en kreeg ze de status van ontheemde. In 2011 studeerde ze af aan de Rodchenko Kunstschool. In 2016 studeerde ze af aan de VGIK, waar ze filmregie studeerde aan een BA-opleiding onder leiding van Alexei Uchitel. In 2019 studeerde ze af aan Boris Yukhananov's Studio of Independent Direction. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel in maart 2022, werd ze voor de tweede keer vluchteling. Tegenwoordig woont en werkt ze in Amsterdam, Nederland.

Over Under Construction

Met Under Construction presenteert Frascati sinds 2023 een programma voor makers die nieuwe perspectieven tonen, persoonlijk werk maken en daarmee niet vanzelfsprekende werelden bij elkaar brengen. Onder de vleugels van Frascati Producties krijgen zij een korte periode de tijd om op hun werk te reflecteren. Het programma biedt hen de ruimte om eerder gemaakt werk te verdiepen, om te experimenteren en zich verder te ontwikkelen. 
Under Construction werkt nauw samen met: Productiehuis Nowhere, Bijlmer Parktheater, Poetry Circle, Fringe Festival, Podium Mozaïek en Over het IJ Festival.

Credits KOSMOSE
spel, concept en regie
Ensemble Pensive Vivifier bestaat uit 
Silva Westera, Janne Kosmos en Tes Wolters Bos

Credits THE RAINBOW CINEMA
tekst
Vladlena Sandu and Lena Tronina spel Ali Zijlstra and Vladlena Sandu vertaling Dasha van Amsterdam and Purni Morell artistieke ondersteuning Paulien Geerlings and Nina van Tongeren productie ondersteuning de Toneelmakerij