Rutger Vos

Orion Maxted

Performance- en theatermaker Orion Maxted maakt voorstellingen als open composities, bestemd voor het genereren van ideeën. Daarbij combineert hij inzichten over complexe systemen uit de cybernetica en de biologie met taal, subjectiviteit en muzikaliteit. Het werk van Maxted staan bekend als intrigerend en uitdagend en tegelijk toegankelijk voor een breed publiek.

In Human Simulation (Frascati Producties 2017) laat Maxted biologie-achtige processen los op de taal, om een wereld te creëren waarbij verschillende schalen met elkaar worden vervlochten. Zo verbindt de voorstelling de zelfstandige regulering van de menselijke cel aan het drama van de liefde, of de werking van voedselketens aan de samenhang binnen de internationale politiek. Vanuit een kleine geometrie, bestaande uit drie performers, worden verbindingen naar buiten gelegd in een poging de wereld te begrijpen.

Hierna ontwikkelde Maxted [The Brain] (Frascati Producties 2018/2019), een performance die het publiek transformeert tot één gemeenschappelijk brein, verbonden via mobiele telefoons. Een swarm intelligence, die leert zelfstandig te denken, vragen te stellen en beantwoorden en creatieve taken uit te voeren. Tot het punt waarop dit brein zijn eigen performance schrijft, via een constante feedback loop met wat er op de vloer gebeurt.

Met [THE BRAIN] organiseert Orion Maxted een live experiment, gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de cybernetica, neurowetenschap en netwerk theorie. Tegelijk doemen er vragen op over de maatschappij, de democratie en de menselijke conditie, over de relatie tussen collectieve macht en individuele onmacht, micro- en macrokosmos. Hebben de wereld en het brein een gemeenschappelijke structuur? Zijn we getuige van de geboorte van een global brain? En als dat zo is, hoe zorgen we er dan voor dat de beste ideeën boven komen drijven, ten gunste van het collectief?

[The Brain] is een doorlopend onderzoeksproject en stond al in diverse vormen op o.a. IDFA (Amsterdam 2018), Festival Internazionale di Teatro Arte e Nuove Tecnologie a Cagliari (Cagliari (IT) 2018), Putting the Fun back in Fundamentalism (Paradiso 2019) en THNK, School of Creative Leaderahip (Amsterdam 2019)

Orion Maxted studeerde informatica voordat hij een opleiding muziek en performance deed en behaalde een master in Theater aan DasArts. Hij werkt regelmatig samen met het departement Systeembiologie aan de Universiteit van Amsterdam en is vanaf najaar 2019 tijdelijk verbonden aan het Institute for Advances Studies (UvA). Hier werkt hij samen met onder meer Hans Westerhoff (Hoogleraar Synthetische Systeembiologie) en Peter Sloot (Professor Complex Adaptive Systems). Daarnaast is Maxted artistiek lid van de onderzoeksgroep Evolution, Complexity and Cognition aan de Vrije Universiteit Brussel. Orion Maxted wordt ondersteund door Frascati Producties.

Producties

  • [The Brain] (Frascati Producties, 2018/2019)
  • Human Simulation (Frascati Producties, 2017)