Yuki Kho

Tjeerd Posthuma

Tjeerd Posthuma (1991) schrijft en bewerkt voor theater, televisie, proza en film. Zijn taal is helder, om niet tezeggen droog, maar zijn personagetekening is psychologisch. Goed gedoseerd en strak bouwt hij spanning op, de wrijving zit in wat juist niet gezegd wordt.

Posthuma begon met schrijven toen hij zestien was, bij Sesamstraat, studeerde Theaterwetenschap (UvA) en werkte als dramaturg voor Theater Bellevue in Amsterdam. Voor theater schreef hij onder andere The very tired girl, Wat er voorafging aan… Hamlet, Prins van Denemarken en de met de VSCD Gouden Krekel bekroonde jongerenvoorstelling Princess (14+).

Bij Frascati Producties (i.s.m. ITA) schreef Posthuma De Blauwe Akker (2018), een door emotie en angst gedreven dialoog voor zelfdoders: hoe het leven te beëindigen opdat het waarde heeft? En hoe besmettelijk is die doodswens? Op dit moment werkt hij aan Lurk moar! een monoloog voor een angry young man waarin de grenzen worden onderzocht van taal en fatsoen. De tekst werd in maart 2019 gespeeld in het kader van Fraslab, geënsceneerd door Charli Chung.

Eerder ontwikkelde Posthuma bij Frascati samen met Iskra Vuksic in het kader van Frascati Issues #De Onvertelde Stad het onderzoekslab Metroïsme: over de rituelen en een nieuw geloof dat we kunnen putten uit de geschiedenis van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. In 2016 verscheen Posthuma’s debuutroman Stad van Goud bij Thomas Rap. Daarnaast publiceerde hij onder andere in nrc.next, De Internet Gids, Hollands Maandblad en heeft hij een rubriek in Theatermaker.

Samen met ITA zette Frascati Producties een samenwerking op touw voor jonge schrijvers. Frascati neemt in seizoen 2018-2019 onder de hoede: Esther Duysker, Sytske van Koeveringe, Randa Peters en Tjeerd Posthuma. Bij ITA werken Michaël Bijnens en Jibbe Willems. Ten minste eenmaal per jaar wordt gezamenlijk een masterclass van een internationaal gerenommeerde toneelschrijver georganiseerd. Tot nu toe werden in Frascati al meerdere openbare lezingen gehouden en tijdens Holland Festival 2019 wordt werk van de schrijvers in dit traject aan het publiek gepresenteerd.