Apollonia Bitzan

Florentina Holtzinger

Florentina Holzinger (Oostenrijk, 1981) maakte de afgelopen jaren indruk met haar explosieve en sterk fysieke performances. Via haar radicale lichamelijkheid levert zij stevige kritiek op de westerse consumptiemaatschappij.

Florentina studeerde architectuur in Wenen en volgde daarna de SNDO in Amsterdam. Bij Impulztanz ontving zij in 2008 en 2010 een Dansweb Europe scholarschip en voor haar afstudeersolo Silk kreeg zij de Prix Jardin d'Europe 2012. Daarna werkte zij onder meer bij Frascati, Workspace Brussels en Pact Zollverein Essen. Samen met Vincent Riebeek maakte Florentina de trilogie Kein Applaus für Scheiße – Spirit – Wellness. Het drieluik over de perfecte symbiose van een gezond lichaam en een gezonde geest bracht internationale aandacht voor Florentina’s werk.

Hierna ging zij solo verder: in het najaar van 2014 maakte ze Recovery bij Frascati Producties (in coproductie met Brut Wien). Aanleiding voor deze voorstelling was het tragische ongeval bij een uitvoering van Silk in Noorwegen, waarbij Florentina uit de nok van het theater viel. Het toneel is de arena waar  trauma’s worden verwerkt en een nieuw begin kan worden gemaakt. Recovery was én is te zien op internationale podia en festivals. 

Florentina Holzinger en Vincent Riebeek maakten in 2016 bij CAMPO opnieuw samen een duet: Schönheitsabend. 

Producties

  • Kein Applaus für Scheiße – Spirit – Wellness (2012)
  • Recovery (Frascati Producties, 2014)
  • Schönheitsabend (CAMPO, 2016)