Eva Roefs

Char Li Chung

Het werk van regisseur Char Li Chung (Nederland, 1995) is talig, energiek en schaamteloos romantisch. Vertrekkend vanuit de verschillende manieren waarop de mens in staat is lief te hebben, maakt hij stukken die persoonlijk zijn, maar nooit autobiografisch. Met zowel nieuw als bestaand repertoiretheater en zijn acteurs als centrale factor, streeft hij naar hartveroverend theater dat liefdevol, tragisch en hilarisch is. Bij Frascati Producties maakte hij what we talk about when we talk about love (2017) en Bij jou begin ik (2018) over de zucht naar telkens een nieuw begin en tegelijkertijd de droom van een eeuwigdurende, unieke en allesoverheersende liefde. Puttend uit een berg literaire klassiekers en cultfilms over ontluikende homoseksuele erotiek, vertolkt Chung met deze voorstelling de idealen van een steeds populairder wordende subcultuur. Zo blaast hij oude bewegingen van het hart nieuw leven in. Bij jou begin ik werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2018.

Voor Frascati Issues #Rebel (2018) maakte Chung een presentatie samen met drie Amsterdamse adolescenten. Ze willen rebelleren, maar kan dat nog wel? Ook ensceneerde hij een tekst van Tjeerd Posthuma, Lurk Moar (i.h.k.v. Fraslab 2019).

In februari 2019 maakte Char Li Chung bij Frascati Producties Don Caravaggio, op basis van zijn fascinatie voor twee belangrijke vrijdenkers uit de geschiedenis. Met Molières zedeloze Don Juan en de Italiaanse barokschilder Caravaggio duikt hij in de moraal, decors en kostuums van de 17e eeuw. De voorstelling, geschreven door Bart van den Donker, werd een instant hit bij pers en publiek. Een hilarische, barokke, vrijgevochten ode aan de ontembare levensdrift van de kunstenaar. Don Caravaggio werd geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen 2019.

In 2020 regisseerde hij, ook bij Frascati Producties, Wolven huilen niet alleen. Don Duyns schreef hiervoor een nieuwe toneeltekst, losjes gebaseerd op de spraakmakende documentaire The Wolfpack (Crystal Moselle, 2015). 

In 2021 kwam bij Frascati Producties in coproductie met Oostpool De Profundis (Uit de diepte roep ik) uit, gebaseerd op een lange en vurige liefdesbrief van Oscar Wilde. Het was de eerste van drie coproducties tussen Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties, waarmee Char Li Chung geleidelijk overstapte: vanaf 2021 is hij een van de huisregisseurs van Toneelgroep Oostpool geworden.

De Nederlands/Italiaans/Chinese Char Li Chung studeerde in 2017 af aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht met The Dreamers die ook in Frascati werd getoond. Hij ging direct na zijn afstuderen aan de slag bij Frascati Producties. Daarnaast maakte hij de jongerenproductie KIDS (Theater Sonnevanck/Toneelgroep Oostpool) en Alles wat liefde is (Parade/Toneelgroep Oostpool). Ook was hij enkele malen regie-assistent van Marcus Azzini. In 2019 maakt hij de locatievoorstelling Evacué (Introdans i.h.k.v. de 75e herdenking van de Slag om Arnhem i.s.m. Adriaan Luteijn) en verzorgde hij een zaterdagmiddag-familieconcert in het Concertgebouw. Bij Frascati Producties maakte Charli Chung Bij jou begin ik (2018, nominatie BNG Bank Theaterprijs), Don Caravaggio (2019, nominatie BNG Bank Theaterprijs en selectie Vlaams TheaterFestival) en Wolven huilen niet alleen. In 2021 volgde De Profundis (Uit de diepte roep ik), een van de coproducties tussen Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties, waarmee Charli Chung geleidelijk overstapte naar Toneelgroep Oostpool. Chung regisseerde ook de theatertournee van de Nederlandse Songfestivalinzending Jeangu Macrooy.

Producties

 • De Profundis (Uit de diepte roep ik) (Frascati Producties / Toneelgroep Oostpool, 2021)
 • Wolven huilen niet alleen (Frascati Producties, 2020)
 • De Notenkraker (Concertgebouw zaterdagmiddag-familieconcert, 2019)
 • Evacué (Toneelgroep Oostpool/Introdans, 2019)
 • Lurk Moar (Fraslab, Frascati Producties, 2019)
 • Alles wat liefde is (Toneelgroep Oostpool / De Parade, 2019)
 • Don Caravaggio (Frascati Producties, 2019 nominatie BNG Bank Theaterprijs)
 • #Rebel Frascati Issues (Frascati Producties, 2018)
 • KIDS (Toneelgroep Oostpool / Theater Sonnevanck, 2018)
 • Bij jou begin ik (Frascati Producties, 2018 nominatie BNG Bank Theaterprijs)
 • what we talk about when we talk about love (Frascati Producties, 2017)
 • The Dreamers (Toneelacademie Maastricht, 2017)

Pers

"Vlijmscherpe satire op kunstzinnige decadentie"

★★★★★ NRC over Don Caravaggio

"Don Caravaggio is een verrukkelijke voorstelling: royaal, buitenissig en brutaal. Het spel van de vier geweldige acteurs is al even grotesk als de onstuimige entourage."

★★★★ de Volkskrant over Don Caravaggio

"De onbevangen puurheid in ‘Bij jou begin ik’ van Char Li Chung is werkelijk verademend en getuigt van een idealisme dat misschien niet van deze tijd is – of juist wél [...] Dit is werkelijk een belangrijke voorstelling, en zo anders dan het gangbare en reguliere aanbod."

★★★★ Theaterkrant over Bij jou begin ik

"Meteen op tournee met die spullen!"

De Groene Amsterdammer over The Dreamers