Raffaella Huizinga

Sytske van Koeveringe

De personages van schrijver Sytske van Koeveringe (1988) handelen zelden; het zijn observators die het liefst verdwijnen, opgaan in een ander. Wat concreet begint vervaagt, stort in en wordt zacht, tot de grens tussen verbeelding en werkelijkheid volkomen vloeibaar is geworden. Sytske portretteert mensen die allergisch lijken te zijn voor de wereld. Daarbij staat niet het drama zelf op de voorgrond, maar de slopende gang der dagelijkse dingen.

Sytske studeerde in 2014 af aan de Gerrit Rietveld Academie (Beeld en Taal). Ze begon met toneelschrijven bij het laboratorium van De Tekstsmederij. Daar ontmoette ze regisseur Marijn Graven, verbonden aan Frascati Producties. Voorjaar 2018 schreef ze bij Frascati Producties (i.s.m. ITA) haar eerste toneeltekst: Beton en Water, in het najaar van 2018 gevolgd door Een ziekelijk tekort, een diep ingeleefde, absurdistische studie naar het verschijnsel slapeloosheid. Beide teksten werden i.h.k.v. Fraslab onder regie van Marijn Graven geënsceneerd. Op dit moment werkt Sytskee aan een tweede versie van Een ziekelijk tekort. Daarnaast werkt zij aan een bewerking van Naar Damascus van August Strindberg. Een enscenering van deze tekst onder regie van Marijn Graven gaat in oktober 2019 in première bij Frascati.

Naast toneelteksten schreef Sytske teksten die gepubliceerd werden in onder andere de NRC, Vrij Nederland, Das Magazin en Oogst. Tevens maakte ze onderdeel uit van de eerste lichting Slow Writing Lab van het Letterenfonds. Haar eerste roman Het is maandag vandaag verscheen in 2017 bij De Bezige Bij en zij werkt momenteel aan haar tweede boek, waarvoor ze een startersbeurs van het Letterenfonds kreeg toegekend.

Samen met ITA zette Frascati Producties een samenwerking op touw voor jonge schrijvers. Frascati neemt in seizoen 2018-2019 onder de hoede: Esther Duysker, Sytske van Koeveringe, Randa Peters en Tjeerd Posthuma. Bij ITA werken Michaël Bijnens en Jibbe Willems. Ten minste eenmaal per jaar wordt gezamenlijk een masterclass van een internationaal gerenommeerde toneelschrijver georganiseerd. Tot nu toe werden in Frascati al meerdere openbare lezingen gehouden en tijdens Holland Festival 2019 wordt werk van de schrijvers in dit traject aan het publiek gepresenteerd.