© Eva Roefs

Just van Bommel

Maker

Just van Bommel (Groningen, 1999) studeerde in 2022 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht. In hun voorstellingen vermengt hen humor met tragedie, waarbij hen het triviale en het gewone aanboort om ruimte te creëren voor existentiële en universele vragen. Licht, persoonlijk, soms melodramatisch en altijd vol zelfspot, zodat zware onderwerpen op die manier misschien minder zwaar zullen voelen.

Biografie

Just van Bommel laat zich voor hun voorstellingen inspireren door ergernissen over en fascinaties voor gevestigde normen. Belangrijke thema’s zijn voor hen de angst voor de dood en de onhandigheid in de liefde.

De afstudeervoorstelling Het Showtje, een co-creatie met Emma van den Elshout, werd geselecteerd voor Het Debuut 2022 van VIA RUDOLPHI. Ook maakte Just voor Boslab Theaterfestival de voorstellingen DREAM BABY SCREAM (2023) en THE MIDNIGHT SPECIAL (2022), samen met Lieke van der Vegt en Laila Claessen.

Sinds 2023 is hen als maker verbonden aan Frascati Producties. Eerder maakte hen hier al de voorstelling A divine aversion to DYING (Frascati Producties, 2022) met Diane Mahín, in het kader van Beginnings 2022. In dit werk wordt ingezoomd op onze eindigheid en ons onvermogen ons voor te stellen hoe het is om niet meer te bestaan. 

In het najaar van 2023 maakte Just bij Frascati Producties samen met Emma van den Elshout Het Spektakeltje: een kaleidoscopische voorstelling over hoe alles in ons universum met en rond elkaar beweegt, in elkaar steekt en hoe daar betekenis aan te geven. De voorstelling ging in première op 8 december. 

Producties