@ Bea Borgers

Sorour Darabi

Maker

Sorour Darabi is een autodidactische artiest uit Iran. In diens voorstellingen behandelt die de transformatie door de tijd en de interactie met de natuurlijke omgeving en noties van taal, genderidentiteit, seksualiteit en kwetsbaarheid.

Biografie

Sorour Darabi was in Iran deel van de underground-organisatie ICCD, waar festival Untimely (Teheran) diens werk hostte voor die naar Frankrijk vertrok. In diens voorstellingen staat de transformatie door de tijd centraal en komt ook de interactie met de natuurlijke omgeving en taal, genderidentiteit, seksualiteit en kwetsbaarheid aan bod.

Sinds 2013 werkt Darabi als artiest in Frankrijk waar die in 2013 begon aan de Master Exerce in ICI-CCN in Montpellier en in 2015 afstudeerde. In 2016 maakte Darabi Farci.e, een solo rondom taal, genderidentiteit en seksualiteit. Diens volgende voorstelling, Savušun (2018), was een ode aan affectie, kwetsbaarheid en wie erdoor getroffen wordt. Geïnspireerd door de Muharramse rouwceremonies en de daarbij gepaard gaande emoties: rouw, angst en lijden. In 2020-2021 maakte die op verzoek van het Brusselse Kunstenfestivaldesarts de voorstelling Mowgli, met de jungle als oneindig territorium op het kruispunt van eigentijdse mythes. Naast eigen voorstellingen geeft Darabi geregeld workshops aan ervaren of professionele artiesten en dansers. 

Vanaf diens eerste project bevraagt Darabi de grenzen van de gevestigde orde. Door te focussen op transgressies en het potentieel van ‘reappropriation’, schijnt die licht op hetgeen dat verborgen wordt door binair denken: hybride mythes tussen links en rechts, man en vrouw, mens en dier, goed en slecht, fysiek en spiritueel, natuur en industrie. 
In Natural Drama onderzoekt Darabi het concept 'natuur' door de lens van eigentijdse milieu-onderwerpen en van een historisch en sociologisch-politiek perspectief, met alle implicaties voor het lichaam. Natural Drama is een soort futuristische mythologie met wortels in de danstradities, die zowel zichtbaar als onzichtbaar is en zowel bewaard als verloren zijn gegaan. 

coproduction Centre national de la danse – CN D Pantin Festival d’Automne à Paris ICI-CCN Montpellier – Occitanie / Pyrénées Méditerranée dans le cadre du projet Europe Creative Life Long Burning financé par l’Union européenne ; Réseau L’Echangeur – CDCN Hauts-de- France WEB : La maison de la danse CDCN Uzès Gard Occitanie, WP Zimmer, Beursschouwburg, Black Box Theater, Tanzquartier Wien, Frascati Producties PICA (Portland Institute of Contemporary Art) with the support of DRAC – Ile de France and SPEDIDAM Studio space grants :Ballet du Nord – CCN Roubaix Hauts de France, Centre national de danse ANGERS, Stuk Kunstencentrum Louvain, Agora/Montpellier danse, Trauma Bar & Kino  

In de pers

"Fluïditeit als het hybride bindweefsel en tegengif voor binaire opposities."

Theaterkrant over Natural Drama

"... an impressive, wordless solo about the impact of gendered language on our brain and outlook on the world from a trans point of view." 

Movement Exposed over Farci.e

Producties