Karin van de Wiel

Abhishek Thapar

Oud-maker

Wat maakt een plaats tot ‘thuis’? Deze vraag keert regelmatig terug in de voorstellingen van theatermaker, performer en poppenspeler Abhishek Thapar (IN/NL). In zijn werk onderzoekt hij postkoloniale epistemologieën, historiografische metafictie en storytelling.

Abhishek werkte eerder op verschillende plekken in Azië en Europa. Voor Frascati Producties liet hij in het kader van Stadslab#1 (2017) verhalen zien uit de Indiase expatgemeenschap. In november 2018 werkte hij dit onderzoek uit tot in performance Surpassing the Beeline (Frascati Producties 2018, De Onvertelde Stad). In Surpassing the Beeline doken bezoekers samen met hun tafelgenoten in de verhalen van de Amsterdamse expatgemeenschap. Verhalen van hen die emigranten zijn als ze hun thuis verlaten en elders immigranten worden; hun verleden, heden en gevoel van 'thuis' zijn volledig in elkaar vervlochten. De emigrant van het ene land, is de immigrant van het ander. Immigratiegeschiedenis, voornamelijk geschreven in de landen van aankomst, heeft zich meestal gericht op het problematische beleid en de ervaringen van binnenkomst, acceptatie, afwijzing en/of plaatsing van nieuwkomers, terwijl expats dit circus altijd omzeilen vanwege hun economische status.

De titel verwijst naar het idee dat expats nooit een rechte lijn van A naar B bewandelen als het gaat om thuiskomst of het begrip ‘thuis’. Hun thuis is immers constant in beweging; voortdurend veranderend, verschuivend, schipperend.

Abhishek Thapar (IN/NL) woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk wordt ondersteund door het Netherlands Fellowship Program en 3package deal (AFK). Hij haalde zijn postdoctoraal in Physical Theater aan de London International School of Performing Arts (LISPA). In 2017 behaalde hij een Master in Theater aan DAS Theater in Amsterdam met My home at the Intersection, een multi-sensorische performance gemaakt in samenwerking met zijn familie in Moga, Punjab, waar hij opgroeide. Abishek werkte als docent aan Flame School of Performing Arts (Puna), Symbiosis School of Liberal Arts (Pune), Film and Television Institute of India (Pune), Hrishikesh Center of Contemporary Dance (Pune) en het Koninklijk Conservatorium (Antwerpen). Als maker en performer werkte hij samen met Flinntheater (Berlijn), Mirror-Mirror Theatre (London), IAPAR (Pune) en Frascati Theater (Amsterdam). Thapar is mede-oprichter van Association for Performing Arts and Research (IAPAR) en International Theatre Institute (ITI, India Centre) in Puna.

Producties