Eva Roefs

Bart van den Donker

Bart van den Donker (1990) is schrijver en acteur. In 2017 schreef hij de voorstelling The Dreamers, geïnspireerd op de gelijknamige film van Bernardo Bertolucci, voor de afstudeervoorstelling van Charli Chung. Daarna scheef hij bij Frascati Producties drie nieuwe toneelteksten, alle drie geregisseerd door Charli Chung: What we talk about when we talk about love (Fraslab, 2017), Bij Jou Begin Ik (2018, genomineerd voor de BNG Theaterprijs 2018) en Don Caravaggio (2019 genomineerd voor BNG Theaterprijs 2019 en geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival 2019).

Twee monologen uit zijn toneelteksten Coup de grâce en Emmer met gat werden opgenomen in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond. 

Seizoen 2020-2021 heeft Bart van den Donker de tekst Leitmotiv geschreven die ten gehore is gebracht in onze radio: Radio Futura | Theater (frascatitheater.nl). Dit is uiteindelijk de vijfde tekst die hij onder de vleugels van Frascati Producties schreef.

Bart van den Donker (1990) studeerde in 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool en is sindsdien werkzaam als schrijver en acteur. Hij speelde onder andere bij Toneelgroep de Appel, Toneelgroep Oostpool en in de musicals Soldaat van Oranje en All Stars. Op de Nederlandse televisie en in film was Bart te zien in onder andere Flikken Maastricht, Het Klokhuis, Welkom in de Jaren ’60, Jeuk, Rokjesdag, Mannen van Mars en in het buitenland in het derde seizoen van de BBC-serie The Missing/Baptiste.

Samen met ITA zette Frascati Producties een samenwerking op touw voor jonge schrijvers. Frascati nam tot nu toe schrijvers onder de hoede als: Bart van den Donker, Esther Duysker, Sytske van Koeveringe, Vera Morina, Randa Peters en Tjeerd Posthuma. Bij ITA werkten Michaël Bijnens en Jibbe Willems. Ten minste eenmaal per jaar wordt gezamenlijk een masterclass van een internationaal gerenommeerde toneelschrijver georganiseerd. Tot nu toe werden in Frascati al meerdere openbare lezingen gehouden waarbij het werk van de schrijvers in dit traject wordt gepresenteerd.

Produtions

  • Leitmotiv ( Frascati Producties, 2021).
  • Play with Food - Coup de Grace (Frascati Producties, 2020)
  • Drie Lesbiennes en een Talkshow (Parade 2019)
  • Lobi Da Bassi (2019)
  • Don Caravaggio (Frascati Producties, 2019)
  • Bij Jou Begin Ik (Frascati Producties, 2018, genomineerd voor de BNG Theaterprijs 2018)
  • What we talk about when we talk about love (Fraslab, Frascati Producties, 2017)
  • The Dreamers (afstudeervoorstelling van Charli Chung Toneelacademie Maastricht, 2017)