Gordon Meuleman

Vera Morina

Vera Morina (1995) is een Nederlands-Kosovaarse schrijver van toneel, scenario en poëzie. Zomer 2019 studeerde ze af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU, waar ze met haar afstudeeronderzoek naar inclusiviteit in het theater De Pluijm (scriptieprijs HKU) won. De openingszin luidt: ‘Mijn naam is Vera Morina, dit is mijn scriptie, de titel is: “hoe je als theatermaker verantwoordelijkheid neemt voor je positie binnen een geïnstitutionaliseerd racistisch systeem”. Ook What happened in Prishtina?, haar eindexamen toneeltekst, is tegelijkertijd een analyse én een vlammend betoog voor een samenleving die uit uitersten bestaat. Met dit breed opgezette familiedrama wil Vera Morina ‘nieuwe’ verhalen over bi-culturaliteit, bi-seksualiteit, slachtoffer- en daderschap een plek geven in de grote zaal.

Haar interesse voor groots opgezette verhalen dreef haar tijdens haar studie naar stages bij Warner Bros., ITA en Het Nationale Theater. Na haar afstuderen nam ze o.m. deel aan het talentenprogramma Slow Writing Lab V van het Nederlands Letterenfonds en ontving zij de YAA-award. ‘Ik schrijf,’ zegt ze ‘omdat theater en literatuur mij leerden dat er buiten onze alledaagse realiteit nog een werkelijkheid bestaat: de verbeelding, de fantasie. Dat was een verlossing die ik iedereen zou willen schenken.’ Vera Morina schreef onder de vleugels van Frascati The Harvest, een ambitieus opgezet stuk waarin opnieuw de thema’s familie, afkomst, identiteit en seksualiteit centraal staan.

Vera Morina schreef de tekst The Harvest (2021). Het stuk werd uitgewerkt tot een hoorspel feuilleton bij Toneelgroep Oostpool. The Harvest - Oostpool Audio - Toneelgroep Oostpool

Samen met ITA zette Frascati Producties een samenwerking op touw voor jonge schrijvers. Frascati nam tot nu toe schrijvers onder de hoede als: Bart van den Donker, Esther Duysker, Sytske van Koeveringe, Vera Morina, Randa Peters en Tjeerd Posthuma. Bij ITA werkten Michaël Bijnens en Jibbe Willems. Ten minste eenmaal per jaar wordt gezamenlijk een masterclass van een internationaal gerenommeerde toneelschrijver georganiseerd. Tot nu toe werden in Frascati al meerdere openbare lezingen gehouden waarbij het werk van de schrijvers in dit traject wordt gepresenteerd.