Listening to Stone Beings

Reza Mirabi
di 19 nov ’24 en wo 20 nov ’24
Performance op het kruispunt van storytelling, muziek en choreografie.
di 19 nov ’24
en
wo 20 nov ’24

In Listening to Stone Beings reconstrueert Reza Mirabi nauwgezet een herinnering aan zijn jeugd, waarbij hij mythologische verhalen verweeft met fictie, persoonlijke ervaringen en politiek. Hij verweeft dit tot drie alternatieve tijdlijnen van Iran, Koerdistan en diaspora gedurende de afgelopen eeuw, tot de Woman Life Freedom-revolutie die nu plaatsvindt. 

 

Eerst een boer in de provincie Kermanshah in Oost-Koerdistan en vervolgens een loodgieter in het zuiden van Teheran, ontwikkelde Javad Mirabi in de laatste cyclus van zijn leven een vorm van vasculaire dementie. Een langzame periode waarin zijn blik steeds afstandelijker werd en tussen de tijden leek te blijven hangen.

Tien jaar na zijn dood hoort Reza nog steeds de stem van zijn grootvader door dezelfde terugkerende herinneringen alsof hij hem steeds iets probeert te vertellen. Met zeven stenen, een stukje draad, een paar verhalen, een liedje, een geur en veldopnames van zijn telefoon probeert Reza nu deze herinneringen te reconstrueren in een poging te ontcijferen wat zijn boodschap zou kunnen zijn.

Door deze persoonlijke draden van het verleden naar het heden te volgen, confronteert Reza Mirabi onvermijdelijk de politieke en sociale realiteit die niet alleen afwijkt van die van hem en zijn familie, maar ook van de verhalen van talloze levens.

  • Gesproken taal: Engels
  • Duur: 45 min

Credits

choreografie, script, dans Reza Mirabi cello Sheng-Chiun Lin percussie Khaled Abdou electronica Kujo/Karl Choueiri coproductie Julidans x WhyNot met steun van BAU- House for Performing Arts, ICK Amsterdam and DeSchool

Over de maker

Reza Mirabi is een choreograaf, beeldend kunstenaar en storyteller en seed keeper, met een achtergrond in tuinbouw, ecologisch activisme en projecten voor het behoud van seeds in Iran, Koerdistan, India, Duitsland en Portugal. Mirabi heeft een BA in Fine Arts van de Universiteit van Mumbai en is afgestudeerd aan het DAS Choreography, Master-programma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.

In de pers

"Muziek van cello, snaarinstrument en elektronica begeleidt Mirabi’s performance die tegelijk een reflectie is op hedendaags Iran. Het is intrigerend en fascinerend hoe door Mirabi’s stem de stenen tot leven lijken te komen..." Theaterkrant