Holland Festival: STEADY BODY; peripheral dances, sacred gestures

Ana Pi
do 20 jun ’24 19:00
Een dansworkshop gebaseerd op danstradities uit de Afro-diaspora.
do 20 jun ’24
19:00

Afro-diasporische dansen zijn een middel van verzet tegen de musealisering van deze danstradities. Waar deze dansen vaak gecategoriseerd worden als 'folkloristisch', 'etnisch', 'animistisch' of 'tribaal', wil Ana Pi met deze workshop kijken hoe je ze weer kunt toe-eigenen.

Gebaseerd op de voorstelling The Divine Cypher gaan de deelnemers samen op zoek naar bewegingen en kennis die vanuit verschillende dansgeschiedenissen en artistieke vormen al in het lichaam zijn opgeslagen. Wat betekent beweging voor jou als je beweegt in een collectief, zonder het keurslijf van ingestudeerde danspassen? Wat is je natuurlijke beweging?


Ana Pi: 'Met het lab STEADY BODY; peripheral dances, sacred gestures onderzoeken we wat deze radicale bewegingen gemeen hebben: toekomstgerichtheid, groove, spanning, hercodering en beeldreizen. We delen kennis en ervaring uit verschillende tradities en artistieke vormen. Elke reis is een kans om een duik te nemen in geschiedenissen, belangrijke figuren, esthetiek, kruispunten tussen poëtica en politiek van onzichtbaarheid. Met onze lichamen kunnen hedendaagse wereldbeelden veranderen en een prachtige nieuwe manier vinden om ons in de wereld te bewegen.'

  • Duur: 180 min.
  • Taal: Engels

Over de maker

Ana Pi (Brazilië/Frankrijk, 1986) is choreograaf en beeldend kunstenaar, ze onderzoekt Afro-diasporische dans en urban dance en is hedendaags danser en docent. Haar werk is verbonden met reizen. Haar praktijk draait om begrippen als transit, verplaatsing, erbij horen, overlapping, herinnering, kleur en gewone gebaren. In 2020 richtte ze het NA MATA LAB op voor choreografisch, poëtisch en politiek onderzoek.

NoirBLUE—les déplacements d’une danse (2018, 27 min) is haar eerste documentaire en VÓS (2011, 5 min 30 sec) haar eerste video-essay. In haar stukken O BΔNQUETE, COROA, NoirBLUE, DRW2 en Le Tour du Monde des Danses Urbaines en 10 villes verbindt ze choreografie, spraak en installatie. Onder de naam CORPO FIRME; danças periféricas, gestos sagrados, geeft zij sinds 2010 dansworkshops.

The Divine Cypher is een project in Haïti waarvoor ze een kunstbeurs in Latijns-Amerika ontving van het MoMA (New York) en het Cisneros Instituut. Ze is ook associate choreographer bij het project Dancing Museums in Frankrijk en associated artist bij het productiebureau Latitudes Contemporaines.

Samen met Ghyslaine Gau en Annabel Guérédrat ontwikkelde ze de choreografische tentoonstelling WOMEN PART 3. Voor de installatie Rádio Concha werkte ze samen met de filosofe Maria Fernanda Novo en in RACE, haar nieuwste essay waarin dans en beeld worden gecombineerd, met @FavelinhaDance en Chassol.