Michiel Devijver

Holland Festival: PEARLS

Joshua Serafin (PH)
di 11 jun ’24 en wo 12 jun ’24
Terug naar de spirituele roots van de Filipijnse samenleving in een betoverende samensmelting van dans, zang en theater.
di 11 jun ’24
en
wo 12 jun ’24

In deze betoverende samensmelting van dans, zang en theater, het derde deel van trilogie Cosmological Gangbang, grijpt de multidisciplinaire kunstenaar Joshua Serafin terug naar de spirituele roots van de Filipijnse samenleving, voordat die werd aangetast door een koloniaal denken over gender. 

Voor de komst van de streng katholieke Spanjaarden in de 16e eeuw was identiteit in de ‘Parel van het Oosten’ geen kwestie van strak omschreven tegenstellingen. Het werd beschouwd als fluïde en non-binair en was geworteld in het goddelijke. Hogepriesteressen belichaamden deze genderdiversiteit en gaven het door aan de volgende generaties. Serafin en diens medespelers in de Filipijnen herschrijven de geschiedenis en verbeelden een toekomst waar lichamen opnieuw goddelijk worden, weg van conventionele gendernormen.

Zo wil PEARLS meer dan een voorstelling eerder een ritueel van heling zijn. De drie performers (Serafin op toneel en de twee andere performers via een liveverbinding) delen de pijn die ze als queer en trans personen met bruine lichamen ervaren. Hun verhalen over trauma’s weten ze om te vormen tot scènes van ongekende schoonheid, net zoals oesters dat kunnen door een vreemd en schurend deeltje net zo lang met laagjes te bedekken totdat het een schitterende parel is.

  • Taal: Engels, Filipijns / boventiteling: Engels, Nederlands
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Holland Festival

concept Joshua Serafin uitvoering Joshua Serafin, Lukresia Quismundo, Bunny Cadag geluid Pablo Lilienfeld scenografie RV licht Ryoya Fudetani kostuums Katrien Baetslé video Federico Vladimir Strate Pezdirc artistieke assistentie Rasa Alksnyte onderzoek Jaya Jacobo outside eye Arco Renz coproductie VIERNULVIER, BIT Teatergarasjen, HAU Hebbel am Ufer, Beursschouwburg, STUK, WpZimmer & C-TAKT, Theater Rotterdam gesteund door Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie

Over de maker

Joshua Serafin is geboren in de Filipijnen (1995) en woont en werkt in Brussel. Als multidisciplinair kunstenaar combineert die dans, performance, beeldende kunst, film en choreografie. Komende jaren is Serafin artist in residence bij het Gentse VIERNULVIER.

Serafins werk stelt vragen over identiteit, transmigratie, queer politiek en representatie, over verschillende staten-van-zijn en op welke manieren je een lichaam kan bewonen. Daarbij richt die zich op het onderzoeken van de Filipijnse identiteit in relatie tot mondiale ideologieën en het creëren van nieuwe vormen van rituelen en belichaming. Die werkte samen met verschillende performers en beeldende kunstenaars in Azië en Europa, zoals onder anderen Arco Renz, Eisa Jocson, Adrian Wong, Choy Ka Fai en Korakrit Arunanondchai.

Internationaal vindt Serafins werk veel weerklank. Het was onder meer te zien op festivals en podia als Deltebre Dansa (Spanje), Queer Zagreb (Kroatië), Centre National de la Danse Paris, Wing Platform Hong Kong, Bouge B Festival (deSingel), Meteor Festival (Bergen Noorwegen), Taipei Performing Art Center, Theater Rotterdam, Dampfzentrale Tanz (Bern), Esplanade (Singapore). Ook is diens werk tentoongesteld in musea in Hong Kong – Tai Kwun Contemporary – en Berlijn – Haus der Kulturen der Welt.

Joshua was in 2023 deelnemer aan Immerse, het jaarlijkse Holland Festival-programma voor kunstenaars uit binnen- en buitenland die aan het begin staan van een internationale carrière.