URLAND doet - De Empty Space

URLAND
wo 22 mei ’24 en do 23 mei ’24
Een experiment met AI als artistieke partner.
wo 22 mei ’24
en
do 23 mei ’24

In URLAND doet De Empty Space experimenteert het collectief met AI als artistieke partner. Startpunt: de lege ruimte. Vanuit daar bouwt kunstmatige intelligentie (AI) de performance, met de URLANDers als marionetten. 

We vroegen aan ChatGPT: ‘Schrijf een script, gebaseerd op eerder werk van URLAND, over een collectief dat experimenteert met AI als artistieke partner.’ Onze stemmen zijn gecloned met een voice cloningsoftware. Vanuit het niets creëert AI iets.

“Meet [insert name performance collective], an avant garde theater troupe. The story follows the troupe’s journey as they grapple with the integration of AI in theater, exploring themes of ‘creativity’, ‘human vs. machine’, and the ‘evolution of art.”  URLAND omarmt het onbekende en vliegt met vleugels van was voorbij de clouds.

URLAND doet De Empty Space is onderdeel van het vooronderzoek voor Formerly Known As (november 2024). In deze voorstelling gaat URLAND een poging wagen om iets uit niets te maken. Een ode aan de geboorte der geboortes. Het trauma der trauma’s. reboot, restart, rebirth. Repeat.

‘URLAND doet’ is een speelse reeks met experimenten. Een ode aan dat wat nog niet af is, de rauwheid van de werkstudio. Geen tournee, maar exclusief in Rotterdam. ‘URLAND doet’, want het antwoord op een vraagstuk ligt volgens het collectief vaak in het dóen. De toeschouwer wordt deelgenoot en medeplichtig aan een voorstelling die misschien (n)ooit gemaakt gaat worden. Samen tasten we in het duister. 

  • Taal: Engels
  • Duur: 45 min. 

Over URLAND

URLAND is een performancecollectief. URLAND werkt autonoom. URLAND wil Gesamtkunst. URLAND heeft geen methode. URLAND experimenteert. URLAND oefent het niet-ik. URLAND eigent toe, citeert en samplet. URLAND streeft naar het Universele. URLAND gelooft in live art in postdigital times. Ruben Verkuylen verzorgt sinds 2018 de huisstijl van URLAND. URLAND heeft zich aan Theater Rotterdam verbonden voor een meerjarige samenwerking. URLAND wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten.

concept URLAND van en met Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong & Jimi Zoet techniek Denzo Theatertechniek (André Goos) & Marcel Jansse productieleiding Andrea van Bussel & Elise de Fooij fotografie Sandra Zegarra Patow grafisch ontwerp Ruben Verkuylen publiciteit/marketing Esra J. Merkel en Pien Visser zakelijke leiding Martha van Meegen zakelijke assistentie Mara Liza de Bakker