© Bart Grietens

Queertopia is een conversie machine; met welke seksuele voorkeur je er ook ingaat, je komt er queer uit. Want seksuele voorkeur is een keuze. Althans, in de parallelle werkelijkheid die de makers voor je schetsen.

In deze immersieve theatrale ervaring word je meegenomen in een uitvergroting van het publieke debat rondom liefde en seksualiteit: de LGBTQ+ lobby viert hoogtijdagen en hun propaganda is tot in de haarvaten van de maatschappij doorgedrongen. De beweging introduceert een nieuwe conversie methode. Jij hebt nu de mogelijkheid jezelf opnieuw te ontdekken en betreedt als deelnemer één van de conversie machines.

Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren, als liefde geen onderdeel is van een politieke agenda? Wat overblijft is de realisatie dat onze verscheidenheid juist onze kracht is. Dat we een ander niet hoeven te vatten. Dat we in de ambiguïteit juist meer vrijheid hebben.

Met dit project breken de makers Luit Bakker en Bart van de Woestijne het gesprek over emancipatie open. Gaan ze samen met het publiek op zoek naar een nieuwe taal voor liefhebben. De persoonlijke ervaring van de deelnemer is hierbij een waardevolle ingang tot gesprek over diversiteit, inclusie en wat queerness voor de wereld kan betekenen.

Queertopia Trainingsprogramma

Aansluitend op de Queertopia conversiemachine presenteren Werkplaats van de Woesteijne en Luit bakker het Queertopia Trainingsprogramma in Het Verbond met aanvullende activiteiten en workshops. Je ticket voor Queertopia geeft gratis toegang tot de workshops. Deelnemers zonder ticket voor Queertopia kunnen een vrijwillige bijdrage leveren. Beperkte capaciteit, meld je hier aan

De workshops:

Za 27 & wo 31 jan 18.30  |  Queer Bodywork door Queer Gym
Di 30 jan 18:30  |  Shibari Workshop door Fite Qlub
Do 1 feb 18.30  |  Sensual writing workshop door Fite Qlub

Credits

concept en creatie Luit Bakker & Bart van de Woestijne tekst Luit Bakker & Bart van de Woestijne performers Judith Schuur & Luit Bakkerl lichtontwerp en scenografie Tom Heintz & Jolein Kop sound design Jelle Hoekstra dramaturgie Maarten Bos coach Liet Lenshoek marketing Anton van der Sluis business manager Leonie Kuhlmann productie Ymke van Hoof met steun van met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Likeminds, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Stichting Lira, Stichting Bylandt 

In de pers

"Queertopia is een-op-een-ervaringstheater om gulzig tot je te nemen. Wie na een uur op de stoep staat, wil meteen weer naar binnen." het Parool

"Na deze voorstellinge ben jij meer queer." - Interview met FunX

"[Queertopia] is een oefening in niet-weten, want in die staat van zijn is alles mogelijk." Interview in Trouw

"Tijdens het activistische Queertopia dagen ze hun toeschouwers uit mee te gaan in een parallelle werkelijkheid waarin seksuele voorkeur een keuze is en aantrekkingskracht wordt aangeleerd." de Volkskrant

Over de makers

In Queertopia smelten de kwaliteiten van Luit Bakker en Bart van de Woestijne samen tot een geheel. Luit Bakker poogt in haar werk op een humoristische maar confronterende manier rolpatronen te doorbreken. Ze is maatschappijkritisch en zoekt naar de kwetsbaarheid van haarzelf en haar publiek.

Bart van de Woestijne pelt politieke onderwerpen af tot existentiële vragen. In Werkplaats van de Woestijne smeedt Bart hij levensvragen om tot denkervaringen die je dwingen op zoek te gaan naar jouw antwoord op een grote, onmogelijke vraag. Volgens hem moeten we meer over onszelf nadenken om te kunnen veranderen.