© Constantin Trommlitz

FUNK: A Cosmic Horizon

Christian Guerematchi / ICK
wo 15 nov ’23 - za 18 nov ’23
De dansvoorstelling FUNK is een lichamelijke benadering van de psyche op zoek naar herverbinding.
wo 15 nov ’23
-
za 18 nov ’23

FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe ze zich laten horen en hoe ze zich met elkaar verbinden. De groove van de muziekstroming funk wordt een metafoor voor fysiek gedrag, een doorgegeven cultuur van klank, dans en de geur van het lichaam in beweging. Hiermee is FUNK een kosmische ervaring die de vibraties van het heden, verleden en de toekomst bij elkaar brengt. 

De muzikale filosofie van Sun Ra, afgedrukt in deze voorstelling, spreekt de ‘ancestrale’ vrouwelijke energie aan waaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan genezen. Een energie die het zwarte lichaam bevrijdt en verbindt met de veerkrachtige identiteit, de verloren cultuur, gestolen wijsheid en verboden authenticiteit. 

Choreograaf Christian Guerematchi laat hiermee zien dat het lichaam de culturele tradities die in ons bloed zitten herkent. Het lichaam reageert onbewust op geïnternaliseerde trauma’s, die van generatie op generatie worden doorgegeven. De consequentie voor lichamen van kleur blijkt dan ook uit het dragen van ‘witte maskers'; zoals weergegeven in het boek van Frantz Fanon ‘Black Skin, White Masks’.

Vier ontheemde dansers zijn op een zoektocht naar hun mothership verbinding in een culturele aesthetic gecombineerd met sciencefiction. Op zoek naar een connectie die hen diep onder hun eigen huid brengt en verder gaat dan de aarde zelf: een verbinding met de kosmos. De groep van vier performers en een soliste drukken zich uit via dans en elementen van livemuziek tot een euforische ontlading. FUNK maakt ruimte voor hun authentieke grootsheid en waarheid. Op de sounds van Chelsea Laverne opent het ritme van de funk het portaal naar de kosmos. 

Geïnspireerd door de emoties en inzichten die in Fanons woorden schuilen, en de poëtische teksten van Sun Ra maakt Christian een fysieke vertaling van de zoektocht naar zelfbewustzijn. 

Over Christian Guerematchi

Christian Guerematchi (Slovenië, 1981) is een maker en performer met een ballet- en hedendaagse achtergrond en is een van de artiesten in residence bij ICK Artist Space.

In zijn werk bekijkt Christian hoe fragmenten uit de geschiedenis de zwarte cultuur verder dragen. Dat deed hij in 2022 met het stuk ‘Hissy Fit’ waarin hij de doorklinkende echo van de LA Riots in 1992 bekeek vanuit het afro pessimisme van auteur Frank B. Wilderson III. Wilderson beschrijft een eeuwenlange cyclus van geweld die de zwarte mens onder de duim houdt.

Met ‘N.A.M.: 'Non Aligned Movement’ in 2020 creëerde Christian een afro-futuristische wereld waarin hij als zwarte president Tito van Joegoslavië de betekenis van de zwarte Europese identiteit ontrafelde. Nu met FUNK verbindt hij de twee concepten: afro pessimisme en afrofuturisme. Tegenover de hopeloosheid van het Afro-Pessimisme volgens Frantz Fanon in ‘Black Skin, White Masks’ zet hij de Afro-futuristische en escapistische poëzie van Sun Ra.

concept en choreografie Christian Guerematchi performance Revé Terborg, Aaron Faneyte, Ummi Yanuba Rentería Wouters, Bryan Nurhakim, Keshaw Manna muziek Chelsea Laverne beeld en scenografie Studio10.04- Markus Sacharias lichtontwerp Thomas Brand kostuum Jonathan Ho tekst Gita Hacham met dank aan Stichting Dansgroep Amsterdam een coproductie van ICK Dans Amsterdam en Stichting Kindvol.