@Luca Chiaudano

Il disperato

Wunderbaum
do 19 okt ’23 - za 21 okt ’23
Een moderne tragedie zonder uitweg.
do 19 okt ’23
-
za 21 okt ’23

In de afgelopen twee jaar zijn er veel gezinnen in financiële moeilijkheden geraakt, familiaire spanningen zijn opgelopen. Het geweld, de woede en de sociale afstand zijn gegroeid.

Een gewone familie zit vast in een huis. Geen groot huis, gewoon. Een familie zoals zovelen, misschien niet veel geld, gewoon zeg maar. Ze hebben allemaal ruimte nodig, alleen. Hoe definieer je die eigen ruimte? Waar houdt onze gemeenschappelijkheid op? Wie is deze gewone familie? En hoe kun je de ander redden als je niet eens jezelf kunt redden? 

Hebben we nog hoop? Voor Il disperato (De wanhopige) onderzoekt Wunderbaum hoe iemand tot een wanhoopsdaad komt. De vraagt dringt zich op: wanneer noemen we iets een monsterlijke daad? De Franse toneelschrijver François Mauriac zegt: Wat is dat, een monster? Ik probeer figuren te beschrijven waarin het sublieme en het walgelijke, de laagste impulsen en de hoogste doelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat zijn mijn monsters.

Contextprogramma Il disperato vr 20 oktober

Presentator Shula Tas in gesprek met criminologe en forensisch psychologe Marieke Liem.

Marieke Liem is hoogleraar Geweld en Interventies aan de Universiteit Leiden, waar zij en haar team de Dutch Homicide Monitor coördineren. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Cambridge en behaalde haar PhD in Forensische Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoeksinteresses hebben betrekking op interpersoonlijk geweld, met specifieke onderzoeksprojecten naar doding in gezinsverband (waaronder partnerdoding, kinderdoding en ouderdoding), de relatie tussen geweld en psychische stoornis, doding gevolgd door zelfdoding, de effecten van langdurige detentie op gewelddadige delinquenten, en internationaal vergelijkend onderzoek naar dodelijk geweld.

Shula Tas is schrijver en presentator/programmamaker. Als freelancer maakte en presenteerde ze onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef ze voor o.a. Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2023 onderzocht ze in de docuserie Shula door stad en Iand de culturele kloof tussen stad en platteland, voor het Algemeen Dagblad. Voor het online videoplatform van DPG Media werd zij gecast als veelbelovend presentatietalent. In 2022 maakte ze haar literaire debuut met de roman Waar gezongen wordt, bij Uitgeverij Podium. Dit boek kreeg lovende recensies en werd door verschillende kranten tot een van de beste boeken van dat jaar uitgeroepen. 

Shula is een maker die verhalen in verschillende vormen giet. Op podia, in video(series), literatuur, audio en muziek: een combinatie van vormen die kenmerkend is voor haar veelzijdigheid aan interesses en talenten.

Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen.

  • Italiaans gesproken, NL ondertitels
  • NL Première op do 19 okt
  • Nagesprek (aansluitend aan de voorstelling, duur: ca. 45 min.) op vr 20 okt 

van Marleen Scholten met Marleen Scholten Alessandro Riceci Ludovica Callerio Elisabetta Bruni dramaturgie Dafne Niglio scenografie Maarten van Otterdijk kostuumontwerp Rosa Mariotti producent Wunderbaum Associazione trak Theater Rotterdam speciale dank aan RomaEuropa Zona K Arti e Spettacolo Tiziana Colla Paolo Aniello Paolo Giulini (criminoloog) Roberto Bezzi (verantwoordelijke afdeling educatie huis van Bewaring Milaan) met steun van IntercettAzioni - Centro di Residenza Artistica della Lombardia Residenza Spazio Nobelperlapace / Arti e Spettacolo L'Aquila