Afrovibes: Deus nos Acudi

Pak Ndjamena (MZ)
zo 8 okt ’23 21:30
Hoe wordt ons lichaam beïnvloedt door tradities en het verleden?
zo 8 okt ’23
21:30
  • zo 8 okt ’23
    21:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 2

Er zijn momenten waarop we het leven voelen als een diepe droom. Als we wakker worden zijn we een lichaam in een fysieke wereld met tradities, symbolen en rituelen waarin we angst, pijn, vervreemding maar ook verbondenheid voelen. Waarin sommige mensen macht hebben en andere mensen gemarginaliseerd worden.

In Deus Nos Acudi onderzoekt de Mozambikaanse choreograaf Pak Ndjamena hoe tradities en de culturele context waarin wij leven onze houding tegenover anderen bepalen. Wat zijn onze fysieke en emotionele In dom vrijheid en geborgenheid te vinden in een wereld vol met tradities, symbolen, consumptiecultuur en raciale verschillen? Een wereld ontstaan uit onze koloniale geschiedenis?

Ndjamena stelt de vraag of ons lichaam vrij is of gebonden. Is ons lichaam origineel en autonoom of worden de ervaringen en de identiteit van ons lichaam beïnvloed door het culturele patroon waarin wij ons bevinden? In hoeverre wordt ons lichaam in zijn beweging, zijn houding en zijn reactie op de omgeving beïnvloedt door tradities, mondelinge overleveringen, symbolen en teksten die ons omringen? Hoe beïnvloeden onze tradities onze houding tegenover anderen?

Ndjamena: ’Er zijn momenten waarop alles zwart is en we niet kunnen zien, we voelen het leven als een diepe droom. Als we wakker worden zijn we een lichaam in een fysieke wereld met tradities, symbolen, rituelen waarin we gevoelens van angst, pijn, vervreemding maar ook van verbondenheid voelen. Waarin raciale verschillen sommige mensen macht geven en andere mensen marginaliseren’.

Deus Nos Acudi is de live dansversie van een eerder door Ndjamena gemaakte dansfilm. Eerder te zien bij LALANBIK Temps Fort Maputo 2021, French Cultural Centre Maputo 2022.

In de pers

“Het begin intrigeert: met zijn hoofd verpakt in een witte singlet, start hij laag bij de grond (…)totdat uiteindelijk het cocon afgeworpen wordt en de danser zich in volle lengte manifesteert.” Theaterkrant

  • Duur: 38 min
  • Bij het aanschaffen van tickets voor twee of meer voorstellingen van Afrovibes Festival, krijg je 5 euro korting per ticket. Deze kortingsoptie wordt toegevoegd aan de verschillende ticketopties en kan je zelf selecteren. 

Credits

choreografie, dans en performance Pak Ndjamena lichttechniek Caldino Alberto Perema