© Xolani Tulumani

Afrovibes: The Black Circus of the Republic of Bantu

Princess Rose Zinzi Mhlongo (ZA) / Albert Silindokuhle Khoza (ZA)
zo 8 okt ’23 20:00
Een hulde aan de vele Afrikanen wier leven en lichaam werden veranderd in een kijkspektakel voor wit plezier.
zo 8 okt ’23
20:00
 • zo 8 okt ’23
  20:00
  Frascati, Amsterdam
  Frascati 1

The Black Circus of the Republic of Bantu legt de gewelddadige en beschamende erfenis bloot van etnologische tentoonstellingen (zoals menselijke dierentuinen) die tussen de jaren 1870 en 1960 populair waren in de westerse samenleving. 

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Albert Khoza onderzoekt tijdens de voorstelling het effect van de imperiale en koloniale blik op zwarte lichamen. Hoe is deze blik vandaag de dag nog steeds voelbaar? Hoe gaan we om met deze erfenis en dit ongemakkelijke verleden? Moeten we deze erfenis proberen uit te wissen, te begraven in de geschiedenis of moeten we proberen dit verleden onder ogen te zien?

In The Black Circus of the Republic of Bantu gaat Albert Khoza de confrontatie aan met de etnische schoonheid en trots van zijn zwarte - niet-witte, niet-slanke- lichaam. Khoza onderzoekt de voortdurende pijn van historisch en systematisch racisme en creëert ruimte voor collectieve genezing en een kans om waardigheid terug te winnen. Khoza gebruikt het lichaam als drager voor verandering – een zwart lichaam dat historisch (en vaak nog steeds) gezien wordt als een object van verlangen of slavernij.

In de woorden van Khoza en regisseur Princess Rose Zinzi Mhlongo: "We brengen hulde aan de vele Afrikanen wier leven en lichaam werden veranderd in een kijkspektakel voor wit plezier".

Was eerder te zien bij Live Art Festival Kaapstad 2022, Georgetown University Washington 2022, Liverpool Biennial 2023.

 • Let op: bevat naakt, hard geluid en thema's als seksuele uitbuiting en de trans-Atlantische slavenhandel. 
 • Publieksdeelname optioneel
 • Duur: 55 min
 • Bij het aanschaffen van tickets voor twee of meer voorstellingen van Afrovibes Festival, krijg je 5 euro korting per ticket. Deze kortingsoptie wordt toegevoegd aan de verschillende ticketopties en kan je zelf selecteren. 

In de pers

“Zo nodigen Mhlongo en Khoza hun publiek uit om op nieuwe manieren te leren kijken, en voelt The Black Circus of the Republic of Bantu bovenal als een daad van grote generositeit en kwetsbaarheid.” Theaterkrant

Over de maker

Albert Ibokwe Khoza is een internationaal geprezen performancekunstenaar die voortdurend een gemoedstoestand blootlegt en projecteert van een eenling die een niet-binaire vrouwelijke man en een Sangoma (traditioneel genezer) is. Via hun seksualiteit en traditionele praktijk drukt hen gedachten uit door te bewegen tussen verschillende artistieke media om sociale misstanden te schetsen en wat hun uiteenlopende aard ziet en interpreteert over de wereld waarin hen leeft. Waarbij die hun omgeving, hun leiders en het leven zelf kritisch ondervraagt.

regie Princess Rose Zinzi Mhlongo concept & performer Albert Silindokuhle Khoza techniek Miranda Mogodla