© Rosa Quist

I'd rather die

Zarah Bracht / Productiehuis Theater Rotterdam
vr 27 okt ’23 en za 28 okt ’23
Een krachtige, beeldende en fysieke theatervoorstelling over vrouwelijk verzet, desnoods tegen jezelf.
vr 27 okt ’23
en
za 28 okt ’23

Je hebt een keuze: geef je je over aan de ander of kies je voor jezelf? En wat als die laatste betekent dat je een afgrond in moet springen? Wat als je zo gewend bent om je aan te passen dat een keuze voor jezelf het meeste pijn doet? I’d rather die onderzoekt wat er gebeurt wanneer vrouwen losbreken van verwachtingspatronen en wat ze ervoor nodig hebben. 

Geïnspireerd door de bekende eindscène uit de cultfilm Thelma & Louise, bespiegelt Zarah Bracht in deze gewelddadige, groteske en krachtige voorstelling op verzet dat tot in het extreme wordt doorgevoerd. “De twee vriendinnen, Thelma en Louise, komen klem te zitten tussen de afgrond en politie agenten. Ze besluiten zich niet over te leveren maar door te gaan, en ze rijden met volle overgave de afgrond in: een absoluut verzet tegen een systeem dat niet voor hen ontworpen is.”

Zarah Brachts eerdere voorstelling Children of Happyland (2021) toonde hoe vermijding en zucht naar harmonie leiden tot een ondraaglijke staat van geweld tegen jezelf. I’d rather die borduurt voort op dit onderzoek en focust op verzet en confrontatie. Hoe steek je een middelvinger naar het systeem op? En is dat wel genoeg? Welke kracht schuilt er in het delen van geweldsfantasieën tegen het patriarchaat? 

Na Wholesale Destruction, Being wrong and how to admit it (BNG Theaterprijs 2021 nominatie) en Children of Happyland, is I’d rather die de vierde voorstelling van regisseur Zarah Bracht onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam.

Over Zarah Bracht

Zarah Bracht (Hamburg, 1990) komt in haar jeugd uitsluitend in aanraking met repertoiretoneel. In Hamburg en Berlijn assisteert ze bij verschillende producties van grote stadstheaters (Thalia Theater en Deutsches Theater Berlin) voordat ze begint aan de regieopleiding te Amsterdam, waar ze in 2016 afstudeert. Zarah ontwikkelt een theatertaal die gebaseerd is op beeld en beweging en gebruikt tekst eerder als toevoeging dan als uitgangspunt. Als regisseur verhoudt ze zich tot hedendaagse politieke en sociale thema’s, maar blijft ver van een journalistieke of documentaire benadering. In plaats daarvan onderzoekt ze de sentimenten en driften die onder de oppervlakte van maatschappelijke debatten sluimeren en vertaalt die in magisch realistische werelden. 

I’d rather die is de vierde voorstelling van Zarah Bracht onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam. Eerder maakte ze hier Wholesale Destruction, Being wrong and how to admit it (BNG Theaterprijs 2021 nominatie) en Children of Happyland.

 

concept en regie Zarah Bracht performers Merel Severs, Ruth Borg, Merette van Hijfte Kostuumontwerp Carly Everaert video en lichtontwerp Hendrik Walther decorontwerp Jette Vogel regieassistent Flora Nacer componist & zangcoach Shishani campagnebeeld Rosa Quist