4x4 Quartett

Discordia
wo 18 okt ’23 - za 28 okt ’23
Vier spelers bedenken/schrijven/ontwerpen een eigen Quartett en nodigen de andere drie uit om hierin mee te spelen.
wo 18 okt ’23
-
za 28 okt ’23

Quartett komt van het Latijnse woord quartus (kwart): Eén: muziekstuk voor vier stemmen of instrumenten. Twee: groep van vier spelers, vooral in de muziek. Drie: kaartspel waarbij men combinaties moet proberen te krijgen van vier kaarten die bij elkaar horen. Vier: vier persoenen die bij elkaar horen

De vier spelers van Discordia maken na vier jaar weer sámen een voorstelling. Alle vier bedenken/schrijven/ontwerpen ze een eigen Quartett waarna ze de andere drie uitnodigen om hierin mee te spelen. Ieder volgt zijn eigen passie, smaak en voorkeur, maar tegelijkertijd delen ze binnen het collectief een jarenlange gezamenlijke geschiedenis. De keuzes verschillen, maar het engagement met het hier en nu (het toen en daar) verbindt. 

"Ze zullen ons vergeten. Dat is ons lot, daar verander je niets aan. Er komt een tijd dat alles wat ons nu zo serieus, zo veelbetekenend en zo vreselijk belangrijk voorkomt, vergeten of niet meer van belang zal blijken te zijn. En het merkwaardige is dat wij nu absoluut niet weten wat groots en belangrijk zal worden gevonden en wat waardeloos en belachelijk."

- De drie zusters’ van Anton Tsjechov. Vertaling: Yolanda Bloemen en Marja Wiebes 

Over Discordia 

Maatschappij Discordia bestaat sinds 1981 en is een vereniging van geëmancipeerde toneelspelers. Discordia werkt als collectief. Dat wil zeggen dat alle werkzaamheden, van administratie tot techniek en van dramaturgie tot toneelspelen, door de leden zelf worden gedaan. Deze collectieve wijze van bedrijfsvoering komt voort uit de gedachte dat de omstandigheden waaronder voorstellingen gemaakt worden grote invloed hebben op de te maken voorstellingen en daarom zoveel mogelijk in eigen beheer dienen plaats te vinden. Ook blijven de overheadkosten zo tot een minimum beperkt.

van en met Miranda Prein, Matthias de koning, Annette Kouwenhoven en Jan Joris Lamers