© Werner Strouven

Holland Festival: Prophétique (on est déjà né.es)

Nadia Beugré (CI)
vr 16 jun ’23 - zo 18 jun ’23
Portret van transgender gemeenschap die met hun dansstijlen de nachten van Abidjan (Ivoorkust) tot leven brengt.
vr 16 jun ’23
-
zo 18 jun ’23

Nadia Beugré baseerde haar nieuwste werk op het leven en werk van een transgender community die ze ontmoette in Abidjan (Ivoorkust). In een patriarchale maatschappij die doet alsof ze hen niet ziet, navigeert deze creatieve groep met felle onafhankelijkheid tussen genders.

Overdag zijn ze kappers, 's nachts dansdiva's. Hun leven speelt zich deels af in het openbaar en deels ondergronds. Ze schakelen soepel van de ene naar de andere realiteit en creëren hun eigen dansen die, vermengd met dansstijlen als voguing en coupé décalé, de nachten van Abidjan tot leven brengen. Hun verhalen en dagelijkse routine vormden voor Beugré de inspiratiebron voor deze voorstelling. De cast bestaat uit een mix van niet-professionele performers, lokale dansers en twee performers uit Europa.

Beugré onderzoekt in haar werk al langere tijd onderwerpen als gender en identiteit. Ze brengt zowel energie als kwetsbaarheid in haar voorstellingen en mag haar publiek graag uit zijn comfortzone halen door bijvoorbeeld perspectieven te kiezen die de verwachtingen tarten. Zo stelt ze vragen bij vaste en aangenomen rollen in het gezin, in de maatschappij en in de geschiedenis. Vooral is ze geïnteresseerd in mensen die ze ‘gestrand’ noemt: zij die, afgewezen of genegeerd, aan de rand van de samenleving staan.

Nadia Beugré:

"Wat mij interesseert in 'Les folles', zoals men ze noemt, daarbij de macht van de waanzin negerend, is juist hun lef om tegen de rollen in te gaan die de maatschappij van kinds af aan tot de dood aan elk van haar leden oplegt."

Programmaboek

  • NL première: vrij 16 juni
  • Duur: 75 min
  • Language no problem
  • Nagesprek met Nadia Beugré op za 17 juni
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Holland Festival

Za 17 juni: meet the artist

Nagesprek met Nadia Beugré na afloop van de voorstelling.

In de pers

"Heerlijke gekte en één bonk solidariteit in dans over Ivoriaanse transgender gemeenschap." NRC

"Met een brutale blafscène laten queers uit Ivoorkust zien: we zijn hier en we gaan niet meer weg." Het Parool

"Mijn transgender danseressen lijden in Ivoorkust een dubbelleven." Interview met Nadia Beugré door OneWorld

"Ivoriaanse choreoaaf en haar dansers nemen hun Amsterdamse publiek subtiel bij de neus." Theaterkrant

artistieke leiding Nadia Beugré scenografie Jean-Christophe Lanquetin licht Anthony Merlaud productie Libr'Arts/Virginie Dupray coproductie Kunstenfestivaldesarts, Montpellier Danse, Points Communs Cergy Pontoise, Centre Pompidou, Festival d’Automne à Paris, Holland Festival, ICI - Centre Chorégraphique National de Montpellier Occitanie, Culturescapes, Tanz im August, La place de la danse CDCN Toulouse Occitanie, théâtre Garonne - Scène européenne – Toulouse, Fonds Transfabrik – Fonds franco-allemand pour le spectacle vivant, Theater Freiburg performers Jhaya Caupenne, Acaua El Bandide Shereya, Canel, Taylor Dear, Beyonc, Kevin Kero met steun van La Briqueterie CDCN du Val-de-Marne, DRAC Occitanie – Ministère de la Culture et de la Communication