© Sanne Peper

Dieven

Toneelschuur Producties / Jessie L'Herminez
do 13 apr ’23 - za 15 apr ’23
Ontroerende moza­ïek­ver­tel­ling over mensen die proberen hun weg te vinden in het leven.
do 13 apr ’23
-
za 15 apr ’23

We ontmoeten twaalf personages, wonend aan de rand van een stad. Mensen zoals jij en ik met allemaal hun eigen verhalen en waarheden.

Van een jonge uitge­hon­gerde verze­ke­rings­agent, zijn zus die droomt over wolven en hun vader in het bejaar­den­te­huis tot een ambitieuze super­markt­me­de­werker, een zwangere tiener en een oude zangeres die haar man mist. Het zijn kleurrijke figuren in een complexe, over­wel­di­gende samenleving zonder eenduidige antwoorden. Gedreven door hun verlangens en worstelend met hun angsten proberen ze een manier te vinden om om te gaan met hun leven.

Dieven benadrukt op een fanta­sie­volle manier dat hoewel we allemaal unieke individuen zijn, we meer verbonden zijn dan we ons vaak realiseren. 

“Denkt u, dat er veel van mijn soort zijn. Mensen zoals ik, die leven, alsof ze niet leefden. Die zich door hun eigen leven heen stelen, voorzichtig en schuw, alsof niets daarvan hen toekomt, alsof ze geen recht hadden, zich erin te bevinden. — Alsof we dieven waren.” - Dea Loher.

 

Over de maker

Het werk van regisseur Jessie L’Herminez is omschreven als interessant, gewaagd en betoverend. Na De Stoelen (2021) en Japanse Sprookjes (2022) is dit haar derde regie bij Toneelschuur Producties. Voor Dieven ensceneert ze deze treurige en komische voorstelling vanuit haar kenmerkende fysieke speelstijl en laat ze zien hoe mensen zich spelend door het leven bewegen. 

De Duitse schrijver Dea Loher is een van de meest toonaangevende toneelschrijvers van dit moment. Haar werk is bekroond met talrijke prijzen, waaronder de Else Lasker Schüler Prijs, de Mülheim Dramatistenprijs en de Bertolt Brecht Prijs. Jessie L’Herminez deelt Lohers liefde voor de ploeterende mens. 

In de pers

"Dieven is in feite een choreografie van lichamen." Interview met Jessie L'Hermines in Haarlems Dagblad

"Sterke acteurseenheid speelt mozaïek van dolende schimmen." Theaterkrant 

"Dieven barst van de pijnlijke en poëtische momenten"★★★★ de Volkskrant

 "Dieven’: leven mooi gevat in tragikomische poppenkastvoorstelling" De Telegraaf

productie Toneelschuur Producties regie Jessie L'Herminez tekst Dea Loher spel Nanette Edens, Arthur Harshagen, Nick Livramento Silva, Mara van Vlijmen, Nimuë Walraven, Maurits wijmenga beeld en geluid Pensive Vivifier licht Casper Leemhuis kostuum Lisanne Bovée scenografie Jessie L'Herminez, Lisanne Bovée advies dramaturgie Doke Pauwels coaching scenografie Sanne Danz regie assistent Sophie Dixon licht assistent Catoo Lustig campagnebeeld Annaleen Louwes, Esther Noyons